divendres, 12 de juny del 2020

«Cassa impulza»

Senc la presentadora d'À Punt: «... cassa impulza ...» (El fragment era: «... casa impulsa ...»). Quan va començar Canal 9 recorde que pensava que això es devia a la falta de costum, a la inexistència i falta de rigor i rodatge en l'ensenyament de l'expressió i la lectura en els mitjans audiovisuals. Al cap de les dècades, es suposa que ja podríem haver superat eixa mancança, però es nota molt que no, que el món audiovisual imposen primerel castellà —diglòssia, en díem abans per conceptualitzar-ho— i després li apliquen uns filtres o una capa de valencià per a traure-ho a fora. Eixe entorn professional (i moltes voltes quotidià) deu ser aixina des d'un punt de vista sociolingüístic.

En canvi, és una sort poder disposar en la xarxa del valencià de tv3, que no aporta massa com a reforç estructural de les variants valencianes, però que sí que aporta en el compte global de la llengua i com a via de contacte amb el món a través de varietats diferents de valencià. Encara que tenen també les seues peculiaritats i problemes, que són, tal com ací, una variant de la imposició i predomini del castellà.

En fi, no sé si haurem d'esperar que torne a fer fallida la televisió pública valenciana per a que, quan o tornem a intentar, els gestors polítics proven a abandonar la subordinació lingüística al castellà i opten per contractar i formar en valencià adequadament les persones que hi han de dir la seua i la de tots en el mitjà. Algun dia podria ser que la norma siga estar capacitat per a la funció i no tan sols estar empaperat de titolets. El valencià dels mitjans no hauria de ser cosa d'hipocresies i subvencions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada