dimecres, 22 de juliol del 2020

El desús de cada dia

He trobat un moment per a pegar-li una llegida ràpida al Saó del mes de juny. Em pensava que en trauria alguna citació dominical, però preferixc deixar la de Josep M. Bausset —monjo del monestir de Montserrat— com a peça de lamentació de hui:

I això és una anomalia, tot i que passa a tots els pobles del País Valencià. Per això gairebé ho veiem normal. I és que l'Església valenciana, menyspreant la nostra llengua, contribueix al genocidi lingüístic.

La paraula genocidi trobe que està fora de lloc, perquè tampoc hem de situar-mos en un pla on no mos quedarà més que un poc de vergonya ridícula si hem d'acompanyar eixe terme explicant que fins i tot s'estaven passant misses en valencià per la televisió pública valenciana. Crec que ara l'han llevada, eixa missa, i no crec que haja segut per contribuir al desús del valencià en eixe àmbit —encara que tota pedra fa paret... o entropessar, si no vas a espai.

Espere conéixer les dades d'audiència i d'increment de l'ús del valencià derivades de l'emissió televisiva durant l'epidèmia de còvid —se'n faran tesis doctorals, trobe—. De totes formes, supose que serà difícil que hagen fet el milacre de contrarestar la imposició lingüística diària del castellà en cada parròquia del país. Ite, missa est.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada