dilluns, 20 d’abril del 2020

Una maneta de geometria

He llegit en un llibre de text, Géométrie de C. Lebossé i C. Hémery (ed. Fernand Nathan), de l'any 1961, que vaig heretar d'algú de la finca on els meus pares tenien la porteria, el passatge següent:

Propositions géométriques. — Une proposition est l'énoncé d'une propriété géométrique. Elle comprend deux parties : l'hypothèse qui indique les conditions supposées réalisées et la conclusion qui exprime les conséquences de l'hypothèse. Ces conséquences doivent être acquises à la suite d'une démonstration dans laquelle on pourra utiliser les définitions (propriétés qui caracterisent une figure donné), les postulats précédemment énnoncés et les propositions démontrées anterieurement.
Toute proposition importante constitue un théorème. Un lemme est une proposition qui facilite la démonstration d'un théorème. Un corollaire est une conséquence immediate d'un théorème (ou d'un postulat).

És un llibre per a alumnes d'uns setze anys en avant. Es tracta de geometria i sembla una lògica de caixó. Però en l'institut jo vaig fer lletres, i es veu que el sentiment, l'emoció, el patriotisme o el partidisme havien d'anar per damunt d'un mínim de lògica. I des d'aquell moment la gramàtica, la història o la literatura eren matèries dúctils per a l'absurd, la inconseqüència i la contradicció, no tant per a exposar-les, analitzar-les i entendre-les, sinó com a fonament de moltes de les teories i pràctiques de cada matèria.

Puc relacionar tot això amb els principis de la robòtica (enunciats per Asimov), amb uns criteris que vaig provar a enunciar en «La simplicitat de les pautes» (17.02.2020) o amb un fragment de l'apunt «El retorn a l’Edat Mitjana» de Josep Lacreu (17.04.2020; del seu bloc Pren la Paraula):

Cal seguir uns principis lògics per a facilitar que els usuaris de la llengua puguen assimilar les convencions establides, de manera que, partint d’uns enunciats generals, siga possible deduir la solució específica per a cada cas particular.

L'ortografia, la normativa, la gramàtica en general, a més de les emocions que mos generen i la fantasia amb què mos permeten decorar la llengua, necessiten una maneta de geometria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada