dijous, 9 d’abril del 2020

Duel amb Eisner

Spirit i Ebony White.
El confinament a casa fa que pugam mamprendre lectures impensades o descartades en altres moments. A més, proporciona moments per a les excentricitats més absurdes. Per exemple, m'ha estranyat no trobar cap referència en internet als magatzems «Atohmianov» que apareixen en la traducció al castellà de la noveŀla Дуэль (El duel). He trobat un web que conté el text en rus i, vaja, hi ha hagut un petit error de transcripció, perquè el nom era «Ачмианова» (supose que hauria de ser una cosa pareguda a «Atxmianova»).

Una altra excentricitat és haver llegit el còmic The Spirit. El origen de Spirit. Fa anys tenia alguns exemplars de la revista on apareixia el personatge i tenia el record que era un còmic més complex i heterodox que els habituals. És possible que ho recorde malament. La cosa és que este àlbum, que correspon a unes històries publicades en 1940, són de tot (masclistes, racistes, infantils...), però res de complex, heterodox o mínimament atractiu. És una edició feta pel diari El País l'any 2005 i no consta el traductor (ni de qui és la rotulació, si és que calia).

Són els anys quaranta, i segur que eixes idees tenen relació amb el país i l'època, i encara hui les podem vore circulant, perquè pertanyen al fons d'armari dels prejuís i les ideologies més suades i temibles. I és que fa cosa vore el retrat del taxista negre Ebony White. Llegit com a estudi sobre les ideologies, s'aguanta. Com excentricitat d'un confinament, esmussa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada