dimarts, 26 de maig del 2020

Fenomenologia del desconcert

La ciutat comença a obrir-se altra volta, i això vol dir obrir la veda a la depredació capitalista desregulada, que és l'única regla que pareix vigent a pesar que la pandèmia del còvid és una derivada de l'emergència climàtica que és una derivada del desconcert antropològic en què vivim des que vivim en societats que acumulen més imatges que paraules, més instants i sensacions que reflexions comprensibles.

L'entrada «fenomenologia» del diccionari de Mario Bunge té dos accepcions, una per a la ciència («teoria de la caixa negra») i una per a la «filosofia contemporània» (Husserl i Martin Heidegger). La primera, és una proposta necessària, però no suficient; la segona, es podria tancar amb el comentari de Bunge sobre Husserl: «Com era de preveure, no va fer cap contribució a la psicologia».

El desconcert no té entrada en el diccionari de Bunge. Però el podem fer aparéixer com a atzar de lectura, sempre recordant que convé donar-li un sentit. Deu ser per això que esmene un poc l'entrada sobre Vilém Flusser en la Viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada