divendres, 15 de maig del 2020

És l'economia estúpida

Em quede sorprés de vore que, encara que la pràctica podria fer els mestres, la pràctica formulària, repetitiva, que no evoluciona amb els canvis socials ni sotmet a revisió els encerts (per a reforçar-los i ampliar-los) i els errors (per a esmenar-los i reduir-los), aconseguirà segurament una qualitat burocràtica ben ferma que aportarà la complaença de recórrer els camins coneguts i el pànic davant les vies diferents o noves que puguen anar obrint-se en el mapa d'una societat viva en canvi constant.

Anuncien en canvi a la fase 1 com si fora una victòria sobre res. Al mateix temps lligc un article del diari de diumenge passat de Josep Santacreu (conseller delegat de la companyia d'assegurances DKV): «La pandemia climática» (El País, 10.05.2020). Vaja, l'autor es preocupa per la salut de tots que tots estem malmetent quan estem revolucionant ja els motors de combustió fòssil per a llançar-mos a la carretera amb el canvi de fase. I alguns fragments de l'article haurien de despertar el nostre sentit de la coherència —si l'hem cuidat un poc durant el confinament—:

La gran diferència entre les dos crisis és que mentres que en la de la covid-19 vegem els efectes negatius i els encerts i desencerts de la gestió en qüestió de setmanes, en la climàtica tardarem uns vint-i-cinc anys en vore l'efecte, per a bé o per a mal, del que fem hui. I el que hui estem vivint s'origina en el que vam fer fa vint-i-cinc anys. [...]

La contaminació atmosfèrica continuarà causant més pèrdues humanes que la pandèmia, Si hem entrat en un mode d'emergència amb el virus, hem de fer el mateix amb el clima. [...]

Necessitem un gran pacte, un green deal per a millorar la salut planetària reduint radicalment les emissions, reforestant massivament i protegint la biodiversitat per a que l'ésser humà no passe a ser una espècie en risc d'extinció.

No solc apostar a res, però em jue un pésol tranquiŀlament que abans mutarem per a poder respirar ozó o diòxid de carboni. He llegit un poc sobre les mesures per a reduir o eliminar la contaminació en la indústria de l'automòbil: mutarem o les mascaretes contra els coronavirus inclouran filtre de gasos. La frase de l'assessor de Clinton que s'ha transformat en una sentència apodíctica, «és l'economia, estúpid», en realitat havia de ser: «és l'economia estúpida».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada