dimarts, 29 d’octubre del 2019

La llengua fetitx

Un collistaire de tfv em fa pujar un poc la malíccia fins al nivell d'apunt sociolingüístic. Demanava:

En l'exercici 2 de la primera fase de la prova de nivell C2 de la Junta Qualificadora del passat dissabte, en la qüestió número 24 es dona a elegir als examinands entre tres opcions de resposta per tal de completar el buit de l'oració corresponent del text:

a) fetitxisació
b) fetitxació
c) fetitxització

Em falta ja capacitat humorística a estes hores i més ara que han canviat l'hora. Procure respondre amb moderació:

A la vista del desgavell en la gestió del desús del valencià que du avant l'administració valenciana actual, vist que, tant els qui saben parlar i escriure en valencià com els qui no, tots tenen els titolets de la JQCV, podrien tancar ja la paradeta i començar a posar en pràctica els coneiximents dels personal en la realitat, no només en els exàmens de la JQCV.

Fa anys que va dir aquell —crec que va ser Rafa Castelló Cogollos, que no és família meua, crec— que teníem generacions «hiperformades» en valencià, però que no topen amb l'ocasió ni l'exigència d'aplicar eixos coneiximents. L'administració actual continua arrossegant els peus, com és típic dels qui preferixen «gestionar» els problemes en lloc de resoldre'ls. Arrossegar el «fetitx» (em sona més normal aixina que el fetitxe que diuen els diccionaris).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada