dissabte, 16 de gener del 2010

Rebaixes atrabiliàries

Rebaixes lingüístiques

Torna a aparéixer en el diari l'embarbussada Ciutat de les Llengües que hi ha d'haver a Castelló de la Plana. Francisco Camps accepta que en lloc de donar-li una bona fi continue en fase de projecte. És a dir, que no l'esborren i continuen pensant-hi. En la plana següent la notícia és que el Consell no paga els menjadors escolars i que les subvencions a entitats cíviques per a fomentar l'ús del valencià de l'any passat encara no s'han pagat. I la següent és sobre una iniciativa popular per a que el valencià siga obligatori per als funcionaris. Té raó el bisbe José Ignacio Munilla, que considera que els problemes espirituals són pitjor que que el terratrèmol d'Haití. Almenys, l'esperit té clar el que cal fer amb Haití, la caritat. En la resta, els esperits caritatius no s'hi poden lluir tant.

Senc Najat El Hachmi en la ser este matí parlant en castellà (sobre el que sap de Vic i la xenofòbia). Hi ha una cosa que li sembla «paradojal» (amb jota castellana), que és un terme que no apareix en el drae però que no té ús només com a calc del català paradoxal, sinó que fa les Amèriques, segons observe en Google. S'esdevé això, que s'afinen els mecanismes creatius i, voltant pel món, molts orígens diferents poden donar lloc a un mateixa resultat (recorde ara el poll, que ve de diferents ètims llatins).

Hi ha qui hi vol vore en això les rebaixes de la llengua. Deu ser això el que fa la humanitat permanentment, anar rebaixant, rebaixant... Som un poc massa atrabiliaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada