dimarts, 12 de gener de 2010

Cicles i anticicles

Guardamar cíclica

Per fi, ha tornat a aparéixer anticíclic, esta volta en boca de la diputada pepera Bonet Mancheño (que també ha qualificat els pressuposts valencians per al 2010 d'«ahorrativos»). Ja el donava per perdut, però es veu que encara donarà joc un adjectiu que sabem massa bé a què respon realment. En realitat, l'adjectiu amaga que hi ha una rebaixa pressupostària. Això, certament, no és «anticíclic» sinó plenament cíclic, tal com han de ser tots els pressuposts: adaptats a les circumstàncies de la situació econòmica, encara que això es diga «cicle».

La confusió que es vol estendre, però, és que els pressuposts, en ser anti-, doncs, lluitaran contra alguna cosa. Fent-los qui els fa i qui els ha fet fins ara —que si ara són anticíclics, per tant, abans devien ser «cíclics»—, tenint en compte les mancances socials que observem, podem endevinar que lluitaran contra l'anivellament social, contra l'extensió del benestar social a tots els ciutadans, contra la inversió en recerca i educació, contra la millora del medi ambient, contra els llocs de treball qualificats, etcètera És a dir, que estaran seguint plenament el mateix cicle ideològic que fins ara, però amb menys diners, perquè l'endeutament s'ha unflat tant mentres xuflaven la bambolla que destrossava immobiliàriament els recursos naturals —que era al que es dedicaven Francisco Camps i antecessors mentres feien pressuposts «cíclics», que ara que mos ha esclatat en la cara a la ciutadania eixa bufa, volen tornar a unflar-la... Ai, però a poc a poc, que no es note tant. D'això en diuen «anticíclic».

Pel que fa als cicles i anticicles, la revista El Temps (núm. 1.333), que no sé si té el criteri de fer servir bloc o blog, publica un article crec que Núria Cadenes («La pràctica d'e-scriure») on la periodista usa blog, però després els deus escriptors en xarxa convocats mantenen un empat tens pel que fa a la forma del terme: cinc per a cada forma:

blocblog
Xavier Aliaga — Manel Alonso i Català
Sebastià Benassar — Toni Cucarella
Vinyet Panyella — Joan Garí
Gemma Pasqual i Escrivà — Biel Mesquida
Vicent Usó — Olga Xirinacs
Un resultat bastant «bloquejat», vaja. El desempat, ho diran el Termcat, el gdlc, el diec o els anys que passen en els calendaris de Guardarmar que mos envia molt generosament Joan-Carles Martí i Casanova.
Publica un comentari a l'entrada