divendres, 24 de gener del 2020

Apoltronats en escons i tribunals

Estem convençuts i acostumem a tindre en compte com a referència important per a la implantació del nazisme (i d'altres règims o ideologies inhumanes i totalitàries) que l'ús del llenguatge era un instrument molt rellevant per a orientar i condicionar la mentalitat de les persones. Se n'ha escrit prou, però uns dels llibres de referència més dramàtics seria LTI. Notizbuch eines Philologen de Victor Klemperer. A partir d'eixa i altres lectures (no puc evitar tornar a associar a esta qüestió el llibre Lingüística i qüestió nacional de Sebastià Serrano), crec que hi ha un fragment de l'article «Teoria i pràctica de la bola de neu» de Manel Rodríguez-Castelló en el nou Nosaltres La Veu (22.01.2020):

El cadell feixista crescut a les casernes dels Aznar, Casado i companyia vivia com la tènia solitària en les profunditats intestinals de l’Estat i eixia de tant en tant per a serveis d’urgència, però ara s’ha apoltronat en escons i tribunals.

Compartixc el fons de l'article i la denúncia d'una situació en què, precisament, els sectors socials i judicials assenyalats no tenen tants escrúpols com jo, però crec que eixa hauria de ser també una diferència per a poder-los denunciar amb tranquiŀlitat de consciència: parasiten i desvien les estructures dels poders democràtics per als seus interessos personals (tant lucratius com ideològics, que és més o menys el mateix), però no són elements estranys al cos social ni a la humanitat (ni són gens solitaris). Malauradament, són el producte i la conseqüència de l'actuació de la societat en conjunt, on cadascú hem d'aprendre a fer valdre i utilitzar el nostre esforç i la nostra responsabilitat personal i col·lectiva per a millorar el funcionament dels mecanismes democràtics.

La figura literària és gràfica i transmet una repulsa ben evident. Però hem d'aprendre que això també forma part del nostre esforç de respecte democràtic: no cal que expliquem sempre les coses tal com les sentim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada