divendres, 16 de juliol del 2021

Complicat i asimètric

Tampoc hui he pogut acabar encara la revisió de la fitxa sobre el guionet. Pegant-li voltes al tema, arriben altres faenes i he de deixar la fitxa a mitges. De moment ja he plasmat la bifurcació de camins que han seguit l'exdirectora (general o rasa) i l'ex conseller en cap, que van començar el camí junts, però han acabat en caselles diferents. Mentres busque informació, veig que l'Ésadir encara no s'ha posat al dia del 2021 i que va tirar pel dret en el cas dels «lexicalitzats» del 2017:

L'OIEC distingeix entre prefixos que afecten una sola paraula (exdirector, escrit sense guionet) i prefixos que afecten sintagmes lexicalitzats (ex-director general, amb guionet). 
Per simplificar i evitar asimetries, als nostres mitjans optem per seguir la norma general (1.2) tant davant paraules com davant sintagmes. Per tant, escrivim de manera aglutinada (sense guionets ni espais) exdirector, exdirector general, exministra, exministra de Sanitat, exprimera ministra, excap de campanya, excomissari, excomissari en cap, exdelegat, exdelegat del govern, exalts càrrecs, prodret de vaga, prodrets humans, subdirectora, subdirectora general, subdirecció general, vicepresident, vicepresident primer, viceprimera ministra, vicesecretari general, etc.

La negreta és meua. Tan clar i tan fàcil. ¿És possible que l'iec no haja vist com de simple i simètic podria ser això que ells compliquen i fan asimètric? Em ve al cap que tot això ho ha ideat l'institut, però la corda estira i s'endú l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a eixe pou absurd. Caldria un Tardà o un Argimon del Polònia que els diguera, ¡perdoneu, però això no és per simplificar l'ortografia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada