dijous, 6 de gener del 2011

Un pessic estilístic

Somnis murals

Es debat en Migjorn si Albert Pla Nualart ha dit que que no admetria mots com ara cercar en el diari Ara. No he trobat on ha dit això Pla Nualart, però he trobat que dia (en l'article «No li fa res, tant li fa, no n'ha de fer res»):


I si en ple sopar un xafarder vol saber qui ens va tocar a l'amic invisible, li podríem contestar "No t'importa", però farem més pel català dient-li "No n'has de fer res". És així, i no pas dient mancar en lloc de faltar o cercar en lloc de buscar, que reforcem la identitat del català.


Pla Nualart parlava precisament de «reforçar la identitat del català sense estrafer-lo», que no diria que siga del tot una mala idea, mentres eixes identitats no siguen com altres que coneixem i patim que necessiten la negació dels altres per a omplir-se de contingut.

He fet una «cerca» gràcies al cercador del diari, que té un botó que et permet la «cerca» (i no la «busca»). En el diari apareixen 18 documents amb «cercar» i 268 amb «buscar». No crec que els 18 siguen descuits en una imposició estilística, però, bé, tot podria ser i totes les publicacions tenen els seus criteris d'estil, fins i tot este bloc, encara que no ho semble, de tant com infringix algunes idees que trobe un pèl massa ràncies sobre l'estil valencià.

Hui he sentit una locutora de Catalunya Ràdio en les notícies de les dos que li preguntava a algú si havia «pelliscat» res en la loteria... S'ha corregit immediatament amb «esgarrapat». Tanmateix he sentit un pessic en algun lloc, m'ha tocat un poc el tendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada