divendres, 15 de desembre del 2023

L'atenuació no millora

Anant de Bakunin a Richard Wagner —seguint La gare de Finlande d'Edmund Wilson—, bote al seu fill i tope amb l'article sobre el «Manifest dels 93» de la Wikipédia:W

Destacats publicistes i intel·lectuals alemanys van decidir escriure un manifest en què les acusacions [per les massacres comeses per l'exèrcit alemany a Bèlgica en 1914] es presentaven com a injustificades i les mesures alemanyes com a legítima defensa.

L'excitació ideològica dogmàtica es produïx actualment de manera tan generalitzada, que pareix un passatemps per als qui volen viure indignats i carregats de raó. Trobe que no en fem tant de cas com en altres moments i llocs, però és possible que sempre estiga covant-se la possibilitat de fer esclatar eixa vena coŀlectiva que du les societats a cossificar les idees més absurdes i a intentar destruir-les o construir-les a terme —tant és— com si foren elements evidents i incontestables d'una realitat que no pot ser discutida.

Algú en deu haver escrit algun llibre per a documentar tanta estupidesa recurrent —ja ho dia Cipolla—.W; Ara estem amb l'amnistia com a cosa estatal, o contra els catalans que van cometre un crim tan greu com va ser votar en un referèndum sense valor legal i pel qual en van apallissar uns quants físicament, i a uns milers més els estan apallissant judicialment —la denúncia de lawfare és rebutjada perquè desprestigia, no perquè siga falsa—. Al País Valencià hi ha qui està intentant reviscolar l'esperit antivalencià —dissimulat amb la suposada «coartada» d'anticatalà—, però n'hem vist d'altres colors, com ara que els qui troben exagerat que l'Església Catòlica tinga cap problema d'abusos sexuals en el seu funcionament passat i present però pretenen que una consellera siga còmplice en la violació d'una menor tutelada per eixa conselleria... Ah, només si la consellera es diu Mónica Oltra, és clar.

És el pa de cada dia, fracassem perquè hi ha «crisi climàtica» de tant que contaminem, però també fracassem si no contaminem amb uns jocs olímpics d'hivern als Pirineus o ampliant ports i aeroports sense que, pel que sabem, els avions i els barcos no tan sols hagen deixat de contaminar, sinó que estiguen netejant l'aigua o l'aire.

Refent la frase de John F. Kennedy adreçada als americans, no es tracta ja d'atenuar el dany que li fas al món, sinó de millorar-lo. Ai, no cal fer cimeres i manifestos per a això.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada