dimarts, 5 de desembre del 2023

Els colors del valencià

Paleta inicial del Bamboo
L'article «Parlar valencià és fer antifeixisme?» de Rosanna Martínez (d'Escola Valenciana) en el Diari La Veu (02.12.2023), 🔗 també carregat de raons, em permet deixar un altre comentari i provar a fer acudits (ja ho sé, amb més temeritat que traça):

Tens molta raó. Com que una dreta, una ultradreta o un feixisme o altre tindrem, em sembla que els gomets, adhesius i lemes preocupats per l'ús de la llengua tindrien més èxit demanant més valencià al sector ideològic que més en prescindix: «Sigues tan fatxa com vullgues, però sigues-ho en valencià», «Ser feixista en valencià és un plus... ultra!» o «"Llega España" no és prou fatxa; millor en valencià: "Arriba Espanya"».

Associar l'ús del valencià amb una militància d'esquerres és simbòlicament compensatori de la reducció de l'ús, però també és un desastre sociolingüístic i i inclús polític: no mos lliurem dels governs de la dreta i damunt és més castellanista-espanyolista que mai (per a compensar traumes i frustracions).

Com consevol societat, com consevol llengua, va tindre tots els colors del valencià, amb el lamentable feixisme inclòs. I inevitable, ai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada