diumenge, 30 de juliol del 2023

Cita dominical / 767: Asier Basurto Arruti

Mirant els efectes lingüístics no atesos.

El turisme intensiu pot deteriorar les xarxes comunitàries intergeneracionals als parcs a la sortida de l'escola, a les associacions veïnals o a les festes de barri: «Tot això és el que més manté viva la flama de l'èuscar a les ciutats». El basc també patix perquè barris com la part vella (Sant Sebastià) es van convertint en «un lloc estàndard on tens la carta en castellà, en francés, en anglés, en portugués [o] en rus», però «tens un cambrer que no et parla en la teua llengua». Advertix que molts donostiarres «es senten totalment menyspreats i estrangers» perquè la política de contractacions del sector hostaler comporta demanar als candidats qualsevol idioma menys el local. «I després parlen de com en són, de tradicionals, els pintxos i les arrels que té la nostra gastronomia», ironitza.

Asier Basurto Arruti, segons l'article «¿Puede frenarse el frenesí turístico? Los vecinos de las zonas más atestadas piden menos visitas» de Marcos Bartolomé, ElDiario.es, 25.07.2023. 🔗

2 comentaris:

  1. I parlant de llibres i d'escript-ors , quina opinió tens de Manuel de Pedrolo?.Sempre m'ha agradat, ara acabe de llegir Mossegar-se la cua.Abans d'Internet també hi havia vida.

    ResponElimina
  2. Només puc dir que em van agradar el 'Mecanoscrit...' i 'D'esquerra a dreta...'. Crec que no he llegit res més d'ell. Tindré en compte eixe que t'has llegit.

    ResponElimina