dilluns, 1 de maig del 2023

Per la séquia

En la séquia, entre les plantes que hi han de créixer i que es deixen dur pel corrent, crec que veig un gomet (Ixobrychus minutus) 🔗 parat sobre una mota vegetal mirant de llançar-se sobre algun peix. Per la grandària, des de llunt, diria que no és un bitol (Botaurus stellaris). 🔗 No m'acoste massa per no destorbar-lo, però em pare a mirar-lo, que no en veig cada dia. Està en companyia de la taula d'un bar fangosa —alegrement llançada a la séquia durant les Falles d'enguany—, alguns envasos i bosses de plàstic que suren i més runa coberta de tarquim que s'intuïx al fons ara que hi ha poca aigua.

Un home major em veu omplint una bossa amb les deixalles que arreplegue per al contenidor groc (plàstic, alumini, etc.). Es para a dir-me que ell i la seua dona també ho feen, que omplien sacs de fem d'eixos de trenta quilos. Parla en castellà amb accent que em sembla sud-americà. Li dic que molt bé, que n'hi ha bona cosa de runa. Segons ell, els mateixos llauradors la reballen de braç allà on els ve, no hi ha res a fer. En fi, «cada u fa lo que pot» li dic, i continue camí de casa. No tinc clar que m'haja entés en valencià —encara que no m'ha dit que no m'entenguera—, però m'ha mostrat que sí que compartíem l'esforç solidari per tindre un entorn natural més net.

Un parell de gavines d'albufera (Sterna hirundo) 🔗 passen resseguint la séquia. N'hi ha una que crida de tant en tant. Vora la séquia trobe un peixet semblant a una sardina que algun peixcador deu haver perdut. El tire a la séquia com si fera arca quan passen les aus. Em veuen i la que crida pareix que em demane que els tire més peixets. No crec que estiguera demanant-me un pot de llanda, d'això n'hi ha bona cosa.

6 comentaris:

  1. Per el terme de La Vall, hi han valls(masculí)? Soleu emprar eixa paraula per anomenar eixa mena de séquia que hi ha entre bancals?

    ResponElimina
  2. Això dels «valls» masculins em sembla que és cosa dels diccionaris i de les fortificacions. Que jo sàpia, a la Vall només hi ha una vall, que és la Valldigna. I les séquies són séquies.

    ResponElimina
  3. En pobles com Piles i Oliva és paraula habitual.La meua dona sol dir que les cales s'escampen pels valls.

    ResponElimina
  4. No localitze eixa expressió. ¿Què vol dir «les cales s'escampen pels valls»?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La planta ornamental cultivada en els bancals s'escampa als valls.

      Elimina
  5. Ah, pel que he trobat, les «cales» deuen ser els lliris d'aigua (Zantedeschia aethiopica). Quant al «vall» 'séquia', el que em dius concorda amb la informació que dona Joan Giner, que localitza eixa accepció masculina a Bellreguard, Palmera, l'Alqueria, Miramar, Piles i Oliva.

    ResponElimina