dijous, 22 d’octubre del 2020

Democràcia lleu

No seguixc massa els mitjans espanyols de més audiència. Els caps del setmana mantinc la subscripció al diari El País, per tradició familiar, podríem dir, i poc més. Escolte un poc la cadena ser —conduint preferixc les públiques Radio 3 o Radio 5—. La resta m'arriba per la tv3 i la premsa en xarxa (Eldiario.es, Núvol, Nosaltres La Veu, Ara.cat, Vilaweb, El Temps...).

A banda de la pandèmia del còvid, que és el tema inevitable, supose que la majoria dels mitjans espanyols més coneguts i difosos, tant els suposadament progressistes com els evidentment retrògrades —si és que en eixe tema tenen cap perspectiva democràtica— deuen estar estudiant la sentència de l'Audiència Nacional espanyola que ha absolt la cúpula dels Mossos d'Esquadra catalans. Segur que la deuen estar comparant amb la del Tribunal Suprem espanyol que va condemnar els presos polítics catalans pel referèndum independentista de l'1 d'octubre del 2017.

Després de llegir que també es pot descriure la realitat en Espanya d'una manera lògica i acostada als fets, evitant les tendencioses llicències nacionalistes autoritàries o les perverses fantasies inquisitorials, és possible que els mitjans espanyols (començant per La Sexta, passant pel diari El País o... i acabant per..., o sense acabar, que això de ser recalcitrant té mal apanyo) estiguen revisant els seus codis deontològics i els fonaments del dret i del periodisme.

Jo no ho voré, però espere que ho facen. Les llibertats i els drets, com ara els que exercia i va perdre Samuel Paty, es malbaraten quan les connivències ideològiques s'apoderen dels periodistes i convertixen la seua tasca en la reemissió de propaganda falsària al servici dels fanatismes i dogmes polítics o religiosos. La democràcia es fonamenta lleument en la fermesa dels ideals humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada