dijous, 28 de febrer del 2019

Quina llengua, la dels testimonis

He de fer la consulta. Ahir durant el judici dels presos polítics independentistes, em va sorprendre descobrir el fet que el polític d'erc Joan Tardà, segons li va respondre el president del Tribunal Suprem espanyol, no tenia dret a declarar en català com a testimoni. Li va explicar que això s'establia en l'article 231 de la Llei orgànica del poder judicial. La lletra d'eixe article, en el punt 3, que parla del cas dels testimonis, diu:

Les parts, els representants i els que els dirigeixin, així com els testimonis i els perits, poden fer servir la llengua que sigui també oficial a la comunitat autònoma en el territori de la qual tinguin lloc les actuacions judicials, tant en manifestacions orals com escrites.

La resta de l'article parla dels funcionaris. Eixa és la part que parla dels ciutadans (els testimonis). Ho torne a llegir i no entenc com s'ajusta això al fet que els ciutadans espanyols tenen el «deure» de conéixer el castellà, però el «dret» d'usar-lo... És a dir, em pensava que estava clar que era una decisió de cada ciutadà parlar la llengua que vullguera. Però si li ho demanes a un jutge, encara s'aclarixen més les coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada