dilluns, 11 de gener del 2021

Fan fòllega a la porta de la farmàcia

La nevada d'estos dies a causa de la tempesta Filomena, mos ha permés descobrir algunes veus de periodistes d'À Punt amb domini de la llengua i d'un to informatiu agradable, acostat a la parla quotidiana, comprensible i amb ritme, i que, a més, fan aportacions a la llengua amb naturalitat i que permeten entrellaçar el registre quotidià general amb el registre i el to dels informatius.

Un exemple seria la crònica de Marta García des d'El Toto (Alt Palància) cap al minut 10:17 de l'informatiu. La periodista mos explica com està la situació pels carrers «costeruts» del poble, amb els «canellons» que pengen de les teulades i on «les brigades municipals fan fòllega a la porta de la farmàcia». Una bona mostra de faena ben feta. Convé assenyalar-ho quan es dona el cas, perquè és el que li convé a una televisió pública, un criteri estable i rigorós de qualitat ortoèpica, periodística i comunicativa.

Per cert, quan obris un poc la finestra real o metafòrica dels mitjans, trobes que estes coses es valoren i són aplaudides o criticades a tot arreu:

  • «Responde a críticas por su pronunciación» (vídeo de Noticias Telemundo)
  • «Why do reporters talk like that?» (vídeo d'Austin McConnell)
  • «Dicas para neutralizar o sotaque» (vídeo de Luciane Sagrette)
  • «Comment imiter les voix de reportages» (vídeo)

En això tampoc cal que mos pensem que som més «anormals» del que toca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada