dilluns, 13 de maig del 2019

La latitud normativa

Els falciots han tardat vora una setmana en recórrer el circuit que fan al llarg dels carrers que donen a la plaça. No semblava que enguany vullgueren decidir-se a baixar dels cels per on passaven fuetejant els núvols. No ho tinc tan calculat ni açò són regles ortogràfiques o gramaticals. Supose que la temperatura, el vent, els núvols, el grau del sol sobre l'hortizó deuen ser alguns dels factors que fan que els falciots vagen més amunt o més avall.

Estic consultant per què els ha pegat als de l'Ésadir i als del Termcat per adaptar gran eslam en beisbol però no en tenis. En tenis, segons diuen, hem d'usar la forma anglesa Grand Slam. L'escriuen també en majúscula i diuen que el plural ha de ser «Grand Slams»; en realitat, en anglés també l'escriuen en minúscula.

El cas és que en això de la gramàtica i les normes ortogràfiques pareix que els qui elaboren la normativa busquen la manera de botar-se contínuament les opcions més generals, sistemàtiques i, sovint, simples. Ho teníem fàcil, aprofitant l'adaptació feta per al beisbol, però preferim els mals oratges. Deu ser cosa de la latitud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada