dimarts, 8 de març de 2011

Un ou per a cada comensal

Escala de valors

Busque la recepta de la borra —amb o tancada—, una guisat fet amb abadejo (en diuen bacallà els de la zona, crec), creïlles, pebres vermells, alls secs i altres vegetals. Sembla que és un plat de l'Alcoià i la Vall d'Albaida (segons el company Francesc, que mos en dóna una recepta de Beneixama).

La cosa és que no apareix el plat als diccionaris habituals, tot i que inclou el terme Eugeni Reig en el seu valencià perillosament en perill de ser una llengua «degenerada, mestissa, bastarda, empobrida, debilitada, depauperada, sense personalitat i, per tant, inútil i prescindible», llevat que no li fem massa cas fins que no es demostre científicament que tot això és possible en únic «ésser» tan abstracte i peculiar com solen ser totes les llengües.

Mentrestant, a pesar que puga sembla tòxic o nociu, vista l'adjectivació tan llarga de contraindicacions, proveu a parlar en valencià i voreu que és ben possible, ben comunicador i engrescat, no vos afectarà la salut, té el valor afegit de contribuir a l'ecologia lingüística i és, a més, un remei contra el menfotisme i l'aŀlofòbia i el racisme (espanyolistes principalment). Ni més ni menys que els mateixos efectes que s'obtenen en parlar qualsevol llengua allà on els seus parlants són discriminats injustament.

I parlant de tot això de les discriminacions, com que el dubtosament honrat i molt imputat president valencià Camps Ortiz ha acabat tallant la reemissió de la televisió pública catalana al País Valencià, estic buscant els cables per a la connexió entre el vga de l'Asus i l'entrada del televisor. Hi ha diverses possibilitats, però es veu que en les botigues de València costen un poc de trobar i, per tant l'encarregaré en la xarxa. La solució es veu que no és d'este món, sinó del ciberespai. Allà també hi ha un ou per a cada comensal, pel que sembla.