dissabte, 28 de novembre del 2009
El cor fet una oliva
Hi han hagut altres imàtgens molt interessants hui, però la càmera i la indiscreció arriben on arriben i els blocaires coneguts o reconeguts no han desfilat pel meu objectiu. Amb tot, ha estat interessant compartir un moment fora del món virtual —tan real— en la primera jornada de Taula de Filologia Valenciana en Sueca. La tfv és una associació que va formant-se a colp d'estudi i bons pensaments.
El resum més clar de la jornada deu ser l'excés de faena, que mos s'ha menjat el temps d'algun possible debat. Des de les nou i mitja del matí fins a passades les huit de la vesprada. En les ponències hi ha hagut de tot, des de les que eren tan clares que no tenien un contingut realment definible, fins aquelles en què l'aparell teòric es menjava el contingut, passant per aquells ponents que saben ser concrets i discrets al mateix temps.
Només destacaré, a fi de provocar alguna enveja poc saludable, la petita ponència rondallera de Francesc Xavier Llorca Ibi, que mos ha descobert «Tinc de fer pilotes de tu» en una rondalla d'Altea. Hem sabut que la perífrasi també és viva a altres llocs com la Vall d'Albaida o la Plana Baixa. Fóra bo que els tècnics lingüístics en prengueren nota. Jo ho he fet.
I clouré amb les expressions més curioses del dia. Segons Marina Zaragozà, a la Valldigna no fa massa temps hi havia una dona major que dia «lo catso del xiquet», que era l'italià cazzo. No em feu imitar el puritanisme baldovinesc de Marina en haver d'explicar de quina part del cos està parlant. No m'estranya que a voltes Pep Saborit tinga el cor fet una oliva, que ha segut l'altra expressió afortunada del dia.
Marcadors:
lèxic,
tècnics lingüístics,
TFV
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Doncs es veu que en Joaquim Martí no va tindre alumnes italianes que li digueren d'on venia la paraula... :D
ResponEliminaHome, que servidora estava sentà un poc més avant, ja mos podríem haver saludat!
ResponEliminaBona cerca, Vicent. Em sap greu per Joaquim Martí, però alumnes de la Valldigna amb àvies italianes, és una especialitat reservada només a algunes erudicions.
ResponEliminaComtessa, ¡quina sorpresa! ¿Què devia fer una eminència marítima i viatgera en un lloc tan marjalenc? Bernat i Baldoví deu tindre colps amagats, ¿oi?