dijous, 24 de juny del 2021

Malifeta editorial

Des que l'alfabetització s'ha generalitzat, deu ser impossible estar al dia de totes les lectures que penses que hauries de fer. Hui en dia escrivim gatets i gossets, però encara no hem adaptat la nostra potència lectora a la quantitat de texts disponibles. Més que mai, la dificultat més gran deu ser seleccionar i encertar-la.

Com que la quantitat editorial tampoc no fa res per compassar la producció amb una certa qualitat, me s'amunteguen els llibres, articles i revistes que pense que he de llegir. De tant en tant em sembla que tinc l'«obligació» de llegir-ho a pesar del disgust estètic que em provoca i la frustració per eixe combat entre el meu plaer estètic i la voluntat de ser just amb l'esforç creatiu que han fet els autors dels textos. Eixa frustració, certament, em sembla que cal reclamar-la als editors que no han complit la seua funció.

Un exemple de mala pràctica editorial cridaner és el llibre Valencians contra la fiŀloxera de Joan Clotaldo Martín i Martínez, editat per Anaconda Editions. 🔗 Veig en el web de l'editorial que tenien una molta bona intenció com a empresa:

«Haremos pocos libros pero muy bien elegidos, cuidadosamente editados, palabra a palabra y página por página, bien producidos y también, pues es marca de la casa, muy bien promocionados.»

Em sembla que només una d'eixes intencions s'ha complit en el cas d'este llibre: el contingut és interessant. I prou; i massa encara si haguera estat mínimament revisat (¡encara que fora passant un corrector ortogràfic dels que n'hi han en la xarxa!). La resta, l'edició és un nyap que en què no han mirat ni una paraula i ni una pàgina; i, mira si l'han promocionat bé, que no apareix en el web de l'editorial.

Una part trista i lamentable són els agraïments que fa l'autor als membres del «jurat literari». Vist el resultat que presenta el llibre, diries que l'autor i l'editorial estan delatant els seus còmplices en la malifeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada