dimecres, 16 de juny del 2021

La connexió digital de la llengua

En el número 469 de la revista Saó parlen d'un bon grapat de creadors de continguts audiovisuals en la xarxa —influencers en valencià, en diuem—. Pareix que el panorama està prou a l'altura de les ganes de gresca i xerinola que mos s'adjudica als valencians. Quasi, no del tot, però el sector pareix viu i amb molta varietat.

Ara, em sorprén l'afirmació que van Avel·lí Flors-Mas, Marina Massaguer i F. Xavier Vila en «L'ús de la llengua en l'entorn digital: oportunitat i amenaça?»:

Val a dir que ara com ara no hi ha evidència empírica d'una connexió directa entre consum audiovisual i usos lingüístics interpersonals.

Deu ser que no hi ha proves «científiques» suficients, perquè l'empirisme meu de cada dia em fa intuir que tota pedra fa paret i que no tindria massa sentit pretendre viure en valencià també en els mitjans si, al cap i a la fi, no hi ha cap connexió entre això i les pràctiques comunicatives interpersonals.

Això em recorda els lectors «positius» d'estadístiques sobre l'estat del valencià, que sempre trobaven que la cosa millorava, a pesar que la política lingüística valenciana i espanyola sempre ha segut d'imposició del castellà per a substituir i fer oblidar l'ús del valencià. Els lectors «esperancistes» tenen molta voluntat, però una contradicció de fons: si eixa política és tan bona, no caldria que en reclamàrem una gestió lingüística democràtica i que impulse l'ús del valencià. I tanmateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada