dijous, 30 de juny del 2011

Vocabulari d'economia

Economia acadèmica

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua sembla que finalment podrà fer la presentació del llibre que va haver d'ajornar:


L'Acadèmia Valenciana de la Llengua presentarà el Vocabulari d'economia el pròxim dia 6 de juliol. Adjuntem invitació. Salutacions.

Gabinet de Comunicació


A les 13:00 en l'edific de la Borsa de València. Un bon lloc per a comprovar si ja hi han inclòs, entre altres termes ben actuals, opacitat, obstrucció, confidencialitat, en negre, corrupció, desviament, malbaratament, comptabilitat creativa, endeutament productiu, demora ruïnosa, frau fiscal, clientelisme i tants altres termes que es mouen en eixe cavall que va de la política a l'economia, passant pel populisme.

Sobre la transparència —l'actitud contrària de l'opacitat—, que sembla que és finalment un dels punts claus de les noves exigències democràtiques, el diari El País («La información oficial no es secreto de Estado» de Francesco Manetto, 23.06.2011) publicava un dossier que continuava iŀlustrant-mos sobre el que ja sabíem:


Hi ha un inconvenient substancial: Espanya encara no té una llei de transparència, fet que suposa una anomalia en Europa. Dimarts, el ple del Congrés dels Diputats va reprendre la iniciativa i va instar el govern a presentar la norma, que fa anys que està gestant-se, abans d'agost. I ahir confirmaven des del Ministeri de Presidència la voluntat de fer-ho. Però crida l'atenció, segons juristes i experts, que els partits i els grups parlamentaris, d'iu al pp, passant pel psoe, advoquen per esta llei i que, tanmateix, encara no s'haja aprovat.

[...]

Els experts recorden que, a Europa, Suècia i Noruega són els models que compten amb la legislació més avançada en este sentit. De fet, Suècia va aprovar la primera llei de transparència en 1766. Però l'accés a la informació està hui reconegut també pels governs de Bulgària, Sèrbia, Perú, Mèxic, Nigèria o Mongòlia.

2 comentaris:

  1. Sospite que aquesta llei no s'aprovarà mai a l'estat espanyol.La corrupció és un aspecte inherent a la nostra classe política.
    Ara que hi pense,el temps no es pot portar en la nostra llengua, "que fa anys que es gesta", hi hauria de dir. Passeu bon estiu.

    ResponElimina
  2. A poc a poc hi arribarem, amb el temps que faça falta i sense portar-lo, certament. Corregit.

    ResponElimina