divendres, 11 de gener del 2019

La quota del procés

Comence un curs d'infografia per a la comunicació als ciutadans després de llegir unes anàlisis estadístiques que «demostren» que «el procés alimenta el lideratge de tv3 en Catalunya» (El País, 06.01.2019). Per sort la professora de la primera sessió mos iŀlustra sobre el fet que la infografia servix per a informar, transmetre dades, que no és art, però que ha de ser atractiu i, vaja, també s'utilitza per a mentir, per no llançar ficcions carregades d'ideologia.

Amb el procés català cap a la independència, es veu que molts ciutadans catalans van decidir continuar mínimament informats sobre els fets socials i polítics del seu país. Tampoc és que en siguen animalades, més o menys voregen sempre el 14 %. Però la infografia sumava 76,9 % en 2008, quan liderava Antena 3 amb el 18 %, i en 2018 suma 54,5 %, amb el lideratge de tv3 amb un 14 %.

A més, entre el 2017 i 2018, els espectadors favorables a la independència que veen tv3 era el 78,1 % i va pujar 3,2 punts en 2018; els contraris a la independència, curiosament, també va pujar 2,8 punts.

Tal com dia la professora, tot això es veu millor en els gràfics. Però em sembla que les idees sobre eixos gràfics continuen depenent del text, començant pel titular. I, és clar, la decoració gràfica no evita que la redacció aprofite la gossera interpretativa dels lectors.

No sé a què es degueren dedicar els espectadors que van fugir de vore La1, Tele5 i Antena 3. Devien estar fent manifestacions per a mirar-se en tv3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada