dijous, 3 de març del 2022

Tots els -ismes

Lligc la ressenya del llibre En la cabeza de Vladímir Putin de Michel Eltchaninoff. És del 2016. El paràgraf final de la ressenya és lamentablement aclaridor:

El llibre d'Eltchaninoff no mos anticipa les accions futures de Vladímir Putin, encara que ens ajuda a acostar-nos a la seua mentalitat. Sobretot, haurem de tenir en compte que no existeix una «filosofia» putiniana, ja que el president sembla disposat a servir-se de la cobertura ideològica que calga en cada moment.

No tan sols cobertura ideològica, sinó agressió militar per terra, mar i aire contra soldats i contra la població d'Ucraïna. Els crims de guerra, contra la humanitat, econòmics, contra les dones..., es degueren regular contra això, però les prescripcions i les inviolabilitats 🔗 que anem coneixent mentres bombardegen Kíiv, fan que també mos esclaten en la cara la hipocresia i el cinisme de bona part del sistema.

La ressenya no comenta que Putin es comporte com un assetjador, però sí que assenyala que «la mentalitat de Putin cobreix el sovietisme, la religió ortodoxa, el conservadorisme i l'eurasianisme; i cal reconèixer l'habilitat amb què el president nada en els corrents de tots els “ismes”», com ara la frivolitat amb què qualifica de nazis les seues víctimes, encara que siguen jueves. Abisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada