dimecres, 3 de gener del 2018

Il·luminar i encegar

Debaten en Catalaunya Ràdio, hui de matí, si l'estat espanyol té algun dèficit democràtic. El cas és que hi ha qui ho nega. I sembla clar que ho nega perquè la qüestió està relacionada amb el procés inconclús d'independència de Catalunya. Pareix que pense que reconéixer els dèficits democràtics justificaria l'escissió. Trobe que un demòcrata ha de saber que les democràcies sempre són deficitàries. Una altra cosa és que eixos dèficits poden ser d'estructura o de complements, com ara de separació de poders o de renda mínima. I tampoc no és el mateix fer eleccions i fer referèndums.

Certament, el procés d'independència de Catalunya ha mostrat uns quants dèficits de l'estat espanyol. Pretendre que els independentistes no tenen raó perquè l'estat espanyol ha esdevingut una democràcia perfecta, és quasi com donar la raó al desig d'independència: cap democràcia no és perfecta i, pitjor encara, l'estat espanyol ha estat condemnat en més d'una ocasió (sense buscar massa: 2004, 2013, 2017) pels tribunals de drets humans.

Els debats «democràtics» també contenen moltes faŀlàcies. Com ara que hi haja coses que no es poden votar. La democràcia s'hauria de pensar com la ciència: la podem utilitzar per a fer bombes o per a generar electricitat. Per a iŀluminar o per a encegar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada