diumenge, 15 de setembre del 2024

Cita dominical / 826: Xavier Mir Oliveras

Mirant les ideologies lingüístiques necessàries.

Aquest 70 % a qui ens hem d’adreçar no és del tot neutre sinó que té una ideologia lingüística més o menys conscient: precisament la del bilingüisme. Per això, estic convençut que, mentre aquesta continuï sent la ideologia lingüística culturalment hegemònica, tots els esforços de foment de l’ús social del català toparan amb aquest mur. No dic pas que aquests esforços siguin inútils ni que hi hàgim de renunciar, sinó que els hem de combinar amb la batalla de les ideologies lingüístiques i fer de l’ecolingüisme la ideologia hegemònica.

Xavier Mir Oliveras, «El Moviment Ecolingüista: una ideologia lingüística», Núvol, 07.09.2024. 🔗

dissabte, 14 de setembre del 2024

divendres, 13 de setembre del 2024

El camí que s'obri

Li agraïxc a un company de tfv que m'haja enllaçat un article de Montse Castellà, «Fem més curt lo camí» (ElNacional.cat, 09.09.2024). 🔗 Segons diu, és «una tortosina que escriu en un model que té uns quants punts comuns amb la teua manera d'escriure». Montse castellà utilitza els incoatius en -ix- (però no alguns participis, «crescut»; jo faria: «creixcut»), l'article lo (alternant amb el), el pronom mos, el verb agarrar (que és comú i sinònim d'agafar), la forma veem del verb vore... En este últim cas jo diria i escriuria vegem; i l'article lo només el conec fossilitzat en alguna expressió de caràcter peculiar de la Vall: «astà an lo bar»... (El denominat «neutre» és una altra història.) 🔗

A banda d'això, em sembla que compartim no tant les formes com el recurs estilístic d'escriure exposant els trets de la nostra llengua usual. Crec que això té la intenció de mantindre la proximitat amb la nostra expressió quotidiana, però també és una aposta per ampliar el filtre mental que imposa l'ensenyament de la normativa, de l'estàndard, de la literatura i una idolatria de l'escriptura que la convertix en un mitjà on només són admeses formes de la llengua que es pretenen més formals, rigoroses o encertaes que la llengua quotidiana, com si la llengua quotidiana no puguera ser formal, rigorosa i certa. I com si no es digueren absurds, destrellats, mentires i es cometeren errors lingüístics per escrit (podeu consultar l'últim llibre de Ruaix, Nous estudis de llengua: 🔗 un miler de pàgines on trobarem muntons de trets millorables de la llengua escrita que, vaja, oralment es solen dir molt millor.).

Dit això, m'alegre d'anar ampliant la llista d'escriptores —sobretot són escriptores— que trobe que va donant-li el valor d'això tan rimbombant de l'«scripta manent» a l'oralitat usual, tant si es tracta de parlar respectuosament amb una persona major —allà on encara es mantinga eixe costum— com d'explicar un problema d'escacs a un amic o una reivindicació ideològica rimada i satírica.

dijous, 12 de setembre del 2024

Febrà a l'armari

Una febrà d'estiu: massa vídeos de bricolatge, massa necessitat de ferramentes i materials, ben poc temps per a ajuntar-ho tot en harmonia i amb encert. L'estiu s'allarga amb calor, però la claror i el temps disponibles van reduint-se. Al final hauré d'esborrar això de l'accessori per a fer forats quadrats, l'altre per a fer ajuntar taulons en angle recte, els palets de les orelles per a reg gota a gota, el circuit commutat... I tants atres que esperava que m'adreçarien les manualitats amb enginy i bons acabats,

Ara bé, les canelleres, les genolleres i la resta de borumballa del futbet de fa ja massa anys han deixat un buit que ha millorat la convivència en l'armari. Això també és simple, necessari i eficaç, són faenetes de tot l'any que només m'atrevixc a complir amb calor i un pèl de desesperació.

dimecres, 11 de setembre del 2024

Els onzes

Dates que es mengen la humanitat, El debat de Harris-Trump, un bombardeig on siga amb tantes víctimes com calga, les conxites americanes, dades sense data de caducitat.

dimarts, 10 de setembre del 2024

Calderers

Sacristanes prenent el sol molt animaes prop de Los Pajaritos, tres o quatre calderers rondant per la gespa. Alcem el cap, quatre cabirols baixen la muntanya cap al riu. Molts idiomes amunt i avall pel carrer del Collado, accents àrabs, perses, paixtus celebren en un muntatge de vídeo cantat la llibertat d'expressió que permeten l'anonimat i la xarxa a la Plaza de las Mujeres de Sòria.

dilluns, 9 de setembre del 2024

Una nit i una rata penà

 

A Sòria, l'anunci d'uns futurs apartaments turístics és un esclat d'alegria sobre la carcassa de l'autoservici de Muñoz. Encara n'hi han fardes al parc Cervantes. I una rata penà.

diumenge, 8 de setembre del 2024

Cita dominical / 825: Carme Melo Escrihuela

Mirant la contaminació polititzà.

Resistir la postpolitització del canvi climàtic en l’era neoliberal passa per defensar una política democratitzant i emancipadora, promoure una esfera pública verda per al discurs dissident (que visibilitze les injustícies sistèmiques que perpetuen la insostenibilitat de la vida) i la transformació social i reivindicar la política basada en la ciutadania. Això pot fer-se mitjançant la promoció de pràctiques de ciutadania ecològica i la creació del context col·lectiu que les dote de sentit i les possibilite.

Carme Melo Escrihuela, «Ciutadania i transformació social», Mètode, 110, 2021. 🔗

dissabte, 7 de setembre del 2024

La foto del sàbat / 215

Com si anara a caure tot lo del món, però no res.

divendres, 6 de setembre del 2024

Gleichschaltung

En la cadena Arte.tv es poden vore documentals que analitzen des de diferents punts de vista l'ascens i la instauració del nazisme a l'Alemanya del primer terç del segle xx. 🎬 I vivint els temps que vivim, és cosa de vore com la història ressona encara en la cúpula del sistema judicial espanyol, com ara eixa política de «gleichschaltung»W que van implantar a partir de l'any 1933 a Alemanya, i que ací podem vore com es va practicar contra els qui fomenten i porten a terme polítiques per a independitzar-se d'Espanya. Es practica quan cal «marcar el pas» de la «unitat de la nació espanyola» encara amerada del franquista constitutiu i consecutiu que patix —o que celebra, que n'hi ha de tot.

dijous, 5 de setembre del 2024

Mitjans a la brossa electrònica

El correu del Google envia les notificacions del Diari La Veu del País Valencià a la carpeta del correu brossa. Cada dia vaig i marque que no és correu brossa i em passa eixa notificació automàticament a la safata d'entrà. Una finestra emergent indica que els de Google tindran en cómpter el meu clic per a futures ocasions, però no pareix que funcione en el cas de les notificacions del diari.

Abans que desaparega la finestreta clique en el botonet «Més informació» que m'envia a una pàgina 🔗 que explica com «Evitar que els correus electrònics vàlids s'enviïn a la carpeta Correu brossa». Veig que hi ha dos opcions que puc aplicar en la meua bústia que no he provat. Però només farien efecte en la meua bústia. Demà provaré.

De totes formes, em sembla que algú més hauria de clicar en el botonet «No és correu brossa» de la bústia per a que la cosa tinga efectes per a tots. No anem tan sobrats de mitjans en valencià que els podem deixar pedre entre la brossa electrònica.

dimecres, 4 de setembre del 2024

L'estafa habitual

Entre les ocasions i oportunitats que els polítics haurien d'aprofitar per a assentar i impulsar les seues idees polítics hi ha les intervencions públiques, més encara si es produïxen en llocs rellevants i amb possible repercussió en la societat. Hem sentit en l'última sessió del Senat espanyol els senadors Eduard Pujol i Bonell i Enric Morera i Català com intervenien en castellà-espanol i no en valencià-català.

No sé com d'absurd i incoherent és això en el cas del senador català, però en el cas del valencià Morera la qualificació hauria de ser una desqualificació estrepitosa i vergonyant per a exercir càrrecs públics relacionats amb l'exposició i defensa d'idees polítiques. Podem arreplegar en una cerca en Google 🔗 un bon grapat de titulars sobre l'ús i el foment del valencià-català. Doncs, es veu que és una política suposadament promoguda per Morera per a fer titulars, però que es convertix en l'estafa habitual que practiquen alguns polítics quan es tracta d'aplicar amb coherència les idees que proposen.

M'haguera agradat, però no he trobat que Morera diguera mai allò tan tronat de «vergonya, cavallers, vergonya». En el seu cas seria una descripció evident.

dimarts, 3 de setembre del 2024

Ocasions per al desconeiximent

Un article del Diari La Veu («El 7 que val un C1: l’estafa lingüística de la Llei de Llibertat Educativa», 03.09.2024) 🔗 de Vicent Brotons em suscita un comentari que no sé si apareixerà publicat en el wel del diari —es veu que a voltes no els funciona la interfície—:

Segur que Vicent Brotons té molta idea sobre l'ensenyament de les llengües i deu ser per això que agrana cap a casa quan exagera la implicació entre (des)coneiximent i (des)ús del valencià. En tot cas, diu que ho fa sense proves: «Sé que les meues taxatives afirmacions no les puc demostrar»... Doncs, no cal preocupar-se per aconseguir eixes proves, perquè no es tracta de demostrar que eixe que parla en castellà té el nivell C2 de valencià. Seria una dada rellevant, sí, però per tal de demostrar que no es tracta d'un problema de coneiximents ni de titulació.

En realitat, els gestors de la Generalitat podrien regalar el C2, ja que el desús del valencià no es deu a desconeiximent i no es compensa aprenent gramàtica ni receptes de normativa per a l'estàndard o per a registres formals. El problema és més greu: molt poquets es trobaran en la necessitat real de demostrar que tenen els coneiximents de valencià suficients per a exercir el lloc de treball que ocupen. Tot s'escriurà en castellà —sense preocupacions de nivell ni de concordances verbals o d'oracions clavillaes— i, com diuen, parlant la gent s'entén, ¿oi? I rarament serà parlant en valencià, perquè la submissió al castellà és encara una norma social que, a pesar del que pareix que pretenen els qui gestionen eixe apartat burocràtic de la llengua, no es canvia aconseguint el nivell C1 ni C2 de valencià.

He escrit que és «encara una norma social», perquè en les meues fantasies polítiques i sociolingüístiques mos encaminàvem a estendre i aplicar els drets lingüístics i a enterrar la discriminació lingüística injusta. Ah, eren fantasies sobre l'esquerra. Malsons a banda i banda.

dilluns, 2 de setembre del 2024

Temporà a crits

El Barça ha començat la temporà a bon ritme, a molta «velozitat», tal com ho pronuciava l'atre dia el periodista Jordi Grau, que a més té excusa per a cridar, perquè és el que s'estila en els programes d'esports —no sé si és un requisit internacional o només espanyol—. Ara bé, no entenc per què ho han de fer Helena Garcia Melero i Josep Palau en este inici de temporà del Tot es Mou... 🔗 Deu ser una sobreexcitació per la novetat o perquè és l'estil que creuen que deu captar més televidents. Li abaixe la veu a l'aparell. No ho sé, és possible tinga les orelles sensibles encara per la pausa vacacional.

Ja tot comença a posar-se a lloc per a continuar la quotidianitat laboral. Només falta que ploga tot el que no ha plogut enguany, que si cau tota alhora, haurem de rescatar els gomàtics. 🔗 Farà fredat.

diumenge, 1 de setembre del 2024

Cita dominical / 824: Josep Lacreu Cuesta

Mirant els drets humans.

El parlar de cada dia, el que fan servir els parlants en les seues relacions quotidianes, no és una expressió degradada de la llengua culta. És una altra modalitat de llengua que s’obri camí des de l’oralitat fins a la lletra impresa.

Josep Lacreu Cuesta, «Les paradoxes de la coŀloquialitat», Pren la paraula, 08.06.2018. 🔗