divendres, 10 de novembre del 2023

L'univers minúscul

Em sorprén un usuari de la Viquipèdia que, després de revertir-me unes correccions, m'explica que escriu «Univers» amb majúscula inicial perquè l'iec ho té com a criteri. Apeŀlar a l'autoritat és una forma tradicional d'intentar explicar una decisió que no sabem justificar.

A banda d'això, veig que la paraula univers apareix més vegades en minúscula en el diec que amb majúscula en exemples d'ús equiparables. És possible que estiguen revisant-ho, perquè en les definicions del diec hi ha alguna vaciŀlació, però més casos d'ús de la majúscula. En canvi, en el dnv l'ús de la minúscula és sistemàtic, tal com fan l'Ésadir, el Gran diccionari 62 o el llibre d'estil de La Vanguardia. O el mateix Termcat, que no usa la majúscula per a univers (tot i que sí que ho fa per a Terra).

Després de vore el film The mauritanian de Kevint McDonald, després de vore les ficcions amb què s'alimenta la ultradreta espanyolista convertides en malsons, mentres l'exèrcit de Netanyahu bombardeja Palestina i el de Putin Ucraïna, doncs, els qui mos entretenim amb estes foteses, acabem lligant mosques en el minúscul univers en què vivim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada