divendres, 18 de febrer del 2022

Amb tento

Entre altres entreteniments del dia, fer temps al par de les Basses dAlzira, mentres es resol una visita oftalmològica. Alguna merla, tórtores, teuladins i gafarrons, els gossos de rigor, xiquets i majorets. Veig en el mòbil algunes errades en l'entrada escorpí de la Viquipèdia —vorem si després les esmene—. He començat La casa de foc de Francesc Serés. L'editor de la revista Núvol 🔗 em va dir que era «una meravella». Em servix per a demanar a l'avl que incloguen toixó en el dnv.

Sobre això del diccionari, vaig llegir (Vilaweb, 16.02.2022) 🔗 que, arran de l'èxit del Paraulògic, els arriben queixes per absències lèxiques. Josep Martines explica que «per a l’actualització del diccionari, sempre partim de propostes que poden venir de dins de la Institució o de fora». En això l'avl ha segut més previsora i oberta: hi ha un formulari per a fer-los «propostes» en el web del seu diccionari. 🔗 El web del diec 🔗 no ho té massa ben resolt, això, tot i que pots trobar al peu de la pàgina (ho acabe de vore) l'adreça oficines.lexicografiques@iec.cat.

Lligc en l'article de Vilaweb que Miquel Dols, president de la secció filològica de l'iec és un «enamorat» de la paraula téntol, que no està en el diccionari. Diu que és molt mallorquina. Doncs, espere que tinguen en compte la variant valenciana tento —amb accepcions tradicionals en el dcvb i també noves en el Diccionari de la Vall d'Albaida—, 🔗 que a mi també em porta records de la infantesa.

2 comentaris:

  1. Bon dia,

    Què vol dir "temerol"?

    Apareix en la definició de tento (Dicc. de la vall d'Albaida).

    Tento
    Salta a la navegació
    Salta a la cerca

    m. 1. Estaca (generalment de canya o fusta) que s'utilitza per a assenyalar on cal plantar la vinya, el melonar, etc. (Nac) (Ben, Mon). 2. Forat vertical que es feia en la galeria per a traure la terra per no carrejar-la fins al cap (Nac) (Pob). 3. Fita o cossiol que deixen els pastors dalt d'una pedra per marcar els TEMEROLS(Llu).

    ResponElimina
  2. No ho sé, els ho preguntaré.

    ResponElimina