divendres, 25 de febrer del 2022

Efectivitat acadèmica

A pesar de la tensió que mos arriba pels mitjans en relació amb Ucraïna, desconnecte un moment per a continuar encabotant-me en altres coses, com ara en insistir en la pretensió que l'avl millore la difusió de les seues decisions:

Les comarques existixen com a divisions geogràfiques i tenen noms tradicionals i usuals. L'avl ha fet que alguns d'eixos noms siguen toponímicament oficials, a pesar que les comarques no existixquen com a entitats oficials. I el mapa de les comarques es va publicar com a referència.

L'AVL sol publicar les seues decisions en el dogv (com ara R 13.11.2017, R 13.10.2021). Esta volta no ho ha fet, i han passat quatre anys fins que mos hem enterat del canvi de nom. ¡Bravo!

El fet que «la Serrania» aparega en la definició d'alguna entrada del diccionari o en publicacions diverses de l'acadèmia, no és la manera habitual ni comprensible ni esperable de difondre un acord que pretenga ser efectiu.

Ha segut estrany en este cas que l'acadèmia aprovara un canvi toponímic i que no difonguera eixa decisió explícitament enlloc. Si no fan públics els acords, és poc probable que els pugam aplicar. O que els aplique la Generalitat. Per exemple, no ho fa en el portal d'informació Argos, que continua utilitzant una de les referències que la mateixa avl cita en el seu Acord número 124/2016, i que tampoc és oficial:

«Quan la denominació de la mancomunitat prenga el nom d’una comarca haurà de respectar el nom tradicional establit en la Proposta de demarcacions territorials homologades de la Comunitat Valenciana (rang 1), independentment de la zona de predomini lingüístic en què es trobe.»

Eixes «demarcacions» s'anaven publicant en llibret als anys huitanta o noranta; em sembla que ara és quasi il·localitzable (n'he trobat una imatge), i no sé si coincidix que apareix en la pàgina Argos de la Generalitat. El cas és que no coincidix amb el que ha aprovat l'acadèmia. Sense conéixer l'acord, és difícil que la mateixa Generalitat puga complir les decisions de l'avl.

Estes coses es poden defendre i perdre, perquè només són paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada