dimarts, 30 de gener del 2024

L'etimologia en línia

La faena de documentació de la història de la llengua s'està duent a terme d'una manera rítmica i amb obres de gruix pel que fa al passat de la llengua i que han de servir també per a documentar presències i absències del present de l'ús oral i escrit.

Demà l'Institut d'Estudis Catalans presenta la versió en línia del diccionari etimològic de Joan Coromines. Tindrem aixina en línia totes eixes obres rellevants que hem pensat que algun dia havíem de tindre a mà en paper omplint i garsant els estants de les nostres biblioteques. En tinc algunes, i em cal torcar-los la pols cada volta que les consulte, ja que també estan ja en versió digital. No em passarà el mateix amb el Coromines, que encara era un desig pendent.

L'ús de la llengua no està esperant estes obres, però als qui els interessa llegir-les tampoc els vindrà malament tindre-les de manera tan senzilla, ràpida i ubiqua, tant si és per a les petulàncies erudites com si és per a enllaçar i adobar el present de la llengua quotidiana amb el bagul històric de les quotidianitats d'altres èpoques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada