divendres, 1 de juny del 2018

La capacitació nacional

Un nou episodi del sainet per a acabar la setmana. Mentres voten la moció de censura, els lletrats i companyia de la cambra valenciana pretenen censurar la possibilitat de garantir —tant com siga possible— la capacitació en valencià dels futurs funcionaris de les Corts. Això és una pràctica habitual en ells, ja que la majoria serien incapaços de superar una prova d'exigència lingüística en valencià adequada a les seues funcions. Per algun motiu (ideològic) no volen acceptar ni el requisit lingüístic en valencià ni que la prova de valencià siga eliminatòria. Amb la qual cosa, en la proposta que mos fan, pot arribar a ser funcionari de les Corts algú que no tinga la capacitació necessària per a fer les seues funcions en valencià.

No pareix que tinguen present que hi ha un requisit en castellà, fixat en la Constitució espanyola i reforçat per la pràctica qüotidiana. Me s'ocorre que el coneiximent del castellà deu estar garantit més enllà del fet de posseir la nacionalitat espanyola, però per ara no he localitzat cap norma relativa als espanyols que hagen estat educats en una altra llengua. No sé si no s'ha donat mai el cas o si és impossible que es done el cas.

O pot ser que vixcam en un món tan absurd que arribem a creure que la capacitació lingüística s'adquirix amb la nacionalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada