dilluns, 19 de maig del 2014

Un interés desmesurat

Algun dia trobaré temps i perdré un poc de gossera. Llavors provaré a fer una llista del que em semblen tics retòrics, consideracions extemporànies i valoracions estilístiques sobreres que es fan servir per a menystindre o desqualificar llibres o treballs acadèmics, és a dir, per a això que es diu crítica destructiva.

És el cas, per exemple, d'algunes frases que opinen sobre el dnv de l'avl. Jo ja els he enviat als acadèmics unes poques propostes de revisió, algunes esmenes i continuaré fent-ho. Però no veig massa bé on volen anar a parar els comentaris que deixen el camp de la descripció i de l'esmena lexicogràfica. A més de fer propostes d'esmenes interessants, de fer-mos conéixer incorporacions que aporta el diccionari i d'assenyalar que no compartix criteris que ha fet servir l'acadèmia, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana també deixar anar frases amb valoracions que trobe realment poc útils:


...la voluntat descriptiva arriba a superposar-se i a dificultar l’objectiu prescriptiu i orientador...
...excloses del model normatiu, per tal com són pròpies dels registres informals...
...desconcert de l’usuari...
...motivacions diverses, no sempre de caràcter estrictament lingüístic...
...perjuí de solucions geosinonímiques...
...sembla que hi ha un interés desmesurat...

Faig un alto en el camí per a vore Melancholia de Lars von Trier. Em quede amb la sensació que, mentres s'acosta eixe planeta a l'ús del valencià, uns fan diccionaris i altres miren si els van bé per a equilibrar la taula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada