dilluns, 16 de gener de 2012

Esborrant conflictes

Penons sense conflictes

Escriu Ignasi Mora en el Quadern d'El País d'esta setmana:


L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en la seua missió d'anar esborrant el conflicte lingüístic, ja intervingut en un dels seus aspectes crucials: rescatar de les urpes de l'oblit els nostres escriptors, desenterrant-los d'entre els tòpics o clixés maniqueistes.


La veritat és que té poca fortuna el paràgraf, perquè començar afirmant que l'avl ha d'anar «esborrant» el conflicte lingüístic, llança un concepte que realment no sembla que tinga a vore amb una «resolució» sinó amb la victòria d'una de les parts o amb el silenci i l'oblit dels altres. Al capdavall, ¿què s'ha fet fins ara, sinó anar «esborrant» les possibilitats dels valencians de fer servir el valencià amb les mateixes condicions que «l'altra» llengua? Aixina s'esborren alguns conflictes. És sabut que hi ha acadèmics i acadèmiques que l'«esborren» cada dia un poquet més, començant per l'antiga presidenta de la institució, però que tota la institució s'hi dedique... ¡I ara!

Per acabar el paràgraf, doncs, que siga crucial «desenterrar» els escriptors valencians... Vaja, ja posats, els tindrem com a «zombis» domèstics. Voregem l'acudit.
Publica un comentari a l'entrada