dissabte, 24 de setembre de 2011

Mala pinta

Impudicus

Ho hem debatut en Zèfir. Si ho he vist bé en Internet, això del gest tan comú en l'esport rei que denominen «peineta», ho va popularitzar (no sé si ho va crear o és una expressió del seu entorn) el seleccionador espanyol de futbol Luis Aragonés fa pocs anys. No m'estranyaria que derivara de la més antiga «hacer la peseta». De totes formes, esta expressió crec que no es referia exactament al gest actual, sinó a un altre (o altres), que rebien denominacions diferents en castellà (i en català i altres llengües).

El gest actual de mostrar el digitus impudicus, el del cor (el del mig o mitger, llarg, o llépol) mentres es mantenen els altres plegats, trobe que el conec de tota la vida, però anava acompanyat de l'expressió «puja ací dalt (i voràs a ta uela)». No era molt habitual, però. Manuel Martín Ferrand diu que ve d'Itàlia, i en el mateix article esmenta hacer la higa, que es correspon amb el gest descrit en alguns diccionaris catalans per a fer la figa (gdlc):


fer la figa (a algú) fig Fer-li un gest d'escarn consistent a mostrar el puny clos amb el dit gros sortint entre l'índex i el del mig.


Gests d'escarni semblants són coneguts en molts llocs del món i amb noms que van canviant —com tot, en este món—. Crec que formes aproximades com fer botifarra o fer la figa poden canviar de referent, si volem, però el mal és que, com és habitual, no sabem si volem o si podem. Només caldria que Buenafuente (Guardiola o els imitadors del Crakòvia) ixquera en tv3 batejant el gest com fer piu o Puja ací dalt, però per a això ja sabem què mos fa falta i no tenim. Per contra, d'ací a poc no m'estranyaria que férem la pinta. I té mala pinta, certament.
Publica un comentari a l'entrada