dilluns, 14 de febrer de 2011

Dret d'expulsió

Bledes reunides


Suïssa. Si s'apliquen els resultats del que es coneix com a referèndum d'«Iniciativa sobre l'expulsió», es modificarà la constitució per a permetre l'expulsió automàtica als seus països d'origen de ciutadans condemnats per determinats delictes comuns. El 52,9 per cent dels ciutadans votaren a favor d'esta esmena. Els estrangers condemnats per delictes d'assassinat, violació, robatori a mà armada, tracta de persones, narcotràfic i frau a la seguretat social, perdran el seu permís de residència. L'esmena amenaça amb violar les obligacions de Suïssa en virtut del dret internacional, en particular la de no enviar a ningú a un país on estiga en perill de tortura o altres formes de persecució.
Amnistia Internacional, número 106, pàg. 11.M'ha pegat per fixar-me en Europa, ara que pel nord africà s'estan espolsant un poc el tel autocràtic i dictatorial. No sabem encara si trobaran una democràcia com la de Suïssa, amb els seus encerts i defectes, o si provaran altres fórmules de menys responsabilitat ciutadana.

És clar, si decidiren el mateix que els suïsos, a vore si encara es produïa un trànsit de deportacions d'egipcis i suïssos amunt i avall entre els dos països, tot i que algú podria pensar que els suïssos no cometen delictes pel món. El que tinc quimera que s'esdevindria és que per a agarrar als delinqüents suïssos caldria que els delictes bancaris, fiscals i financers foren perseguits d'una manera proporcional als efectes nocius que tenen sobre les poblacions afectades. Però, això, tractant-se de diners, sabem que serà difícil d'aconseguir.

Només caldria que els suïssos feren un referèndum i que mos ho aclariren també, ja que ells es veu que en poden fer, de referèndums, sobre qualsevol qüestió pública. I si s'enganyen, ho han de resoldre amb responsabilitat ciutadana i no amb la irresponsabilitat caciquil en què preferim viure per ací, on només hi ha que culpables i sempre són els altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada