divendres, 20 de juny del 2025

Tot s'aprofita

Com diria la meua cosina de l'Alqueria, em «torbe» un poc amb el sagí i els cucarrons —el llard i els llardons—. En ma casa no hem segut massa de greixos, però sí que recorde les coques de sagí —més de nom que atra cosa—: a ma mare li agradaven més les coques d'ammetló —o coques cristines—.

Em sembla que he pogut aclarir —amb el suport de Takse— que els torreznos que fan a Sòria no són els cucarrons ni sembla que tingam equivalents coneguts, sinó que fem elaboracions tallant les peces de l'animal de manera diferent: cansalà vià, cansalà —passà per la graella i entre pa, segons Takse, una delícia—, cotna i ja no en sé més, que tot això del greix em sol embafar prou.

Ja ho diuen que tot s'aprofita. O s'aprofitava i ara es malbarata, ves a saber.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada