En la sintaxi, les normes sempre haurien de ser posteriors a l'explicació del fenomen. Si en el segle xx haguérem practicat eixa prudència, la llengua culta actual seria més natural i no circularien tantes prohibicions infonamentades.Abelard Saragossà Alba, «La construcció "article + modificador qualificatiu"», esborrany sense data.
Si haguéssem practicat les "prudències" que aconsellen Saragossà, Casanova i Jiménez, a hores d'ara serien molts els qui escriurien i dirien "no està", "faisga", "potser vinguen", "se la veu nerviosa" e tutti quanti. Perquè de gramàtiques, n'hi ha de descriptives i de prescriptives.
ResponEliminaPosats a fer ficció, també podria ser que haguérem estat feliços com uns anissos.
ResponEliminaLa llista de mots prohibits de Canal 9 es va elaborar al nostre benvolgut departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Jo, d'això en dic hipicresia lingüística i no pas ciència ficció.
ResponEliminaMirant com va començar Canal 9, no em sorprén gens com ha acabat. Per cert, no sé què té a vore la llista d'Amadeu Fabregat amb la facultat, però no dubte que hi ha eminents destrellatats en tots els coŀlectius professionals. Jo faig moltes llistes, però no són imposicions per a ningú —si de cas, només per a mi.
ResponElimina