divendres, 21 de setembre del 2012

La increada consciència de les comarques

Comarques increades
Havia pensat fer un altre apunt, però l'interminable Víctor Pàmies, abusant del que es pensa que sé jo de res, m'escriu per vore si li puc resoldre un dubte sobre la composició d'algunes comarques valencianes, després d'un comentari d'un tal «Maestrat Viu», que deu ser, si no vaig errat, Josep Meseguer-Carbó.[1]

1. Sí que anava jo errat: es tractava de Pau Fabregat, el secretari de l'associació.


Encara acalorat pel futbet, faig el croquis següent:



Webs municipals
Onomasticon de Coromines
AVL (fullets i CTP*)
Vilafranca
Ports
(Alt) Maestrat
Ports
les Coves de Vinromà
Maestrat
Alt Maestrat
Plana Alta
la Torre d'en Doménec
--
Maestrat
Plana Alta
Vilanova d'Alcolea
--
Alt Maestrat
Plana Alta
Vistabella del Maestrat
Maestrat
Alcalatén
Alt Maestrat
Atzeneta del Maestrat
Maestrat
Maestrat
Alt Maestrat
Benafigos
Maestrat
Maestrat
Alt Maestrat
*CTP: Corpus toponímic valencià, 2009.

No sóc cap expert en geografia i menys en geografia política o històrica, que és del que es tracta. Puc fer alguna consulta, però, efectivament, com que això de la comarcalització del País Valencià és un de tants deures pendents que apareix en l'estatut d'autonomia valencià, supose que tots podem fer les nostres apostes sobre la configuració que tindrem de les comarques quan tingam mosatros també un estat propi.

En el cas de Vilafranca, el nom de la ciutat des del 2004 és bilingüe, ja que també és oficial Villafranca del Cid. Si pertany o no al Maestrat, Vicenç Rosselló (Geografia del País Valencià, 1995) diu: «no pertany al Maestrat "històric"». Tanmateix, parla de Vilafranca en parlar de l'Alt Maestrat. L'Atles del País Valencià d'Edicions 62 (2001), també inclou Vilafranca en l'Alt Maestrat. En l'Onomasticon s'intuïx que Coromines accepta (amb Espinàs) que està a l'Alt Maestrat. Per contra, l'ajuntament de Vilafranca diu en el seu web que està situat en la comarca dels Ports. Per tant, si històricament era aixina i l'ajuntament del poble ho diu, com dien aquells, in dubio...

El nom oficial de la Torre dels Domenges és la Torre d'en Doménec des del 2008. Segons Coromines (Onomasticon) pertany al «Maestrat», amb Atzeneta del Maestrat i Benafigos. L'ajuntament de la Torre d'en Doménec no diu res de la comarca.

Coromines situa les Coves de Vinromà (l'ajuntament diu que al Maestrat) i Vilanova d'Alcolea (l'ajuntament no diu res de la comarca, però el seu terme circumda la Torre d'en Doménec) a l'Alt Maestrat. Curiosament, diu que Vistabella del Maestrat està a l'Alcalatén, però el web de l'ajuntament de Vistabella situa eixe poble (amb Atzeneta i Benafigos) al Maestrat. Els ajuntament de Benafigos i Atzeneta ho corroboren (els fullets de toponímia de l'AVL situen Atzeneta a l'Alt Maestrat, Vilafranca als Ports; però la Torre d'en Doménec i Vilanova d'Alcolea a la Plana Alta).

La comarcalització de referència més general és la de l'atles d'Edicions 62 i la de la gec. Però això, en estes coses de comarques «increades», no vol dir massa i ho hauríem de revisar (fins i tot fent-los-ho saber als de la gec i esmenant la Wikipedia, si és possible).

3 comentaris:

  1. Sóc Pau Fabregat, però escric des de Maestrat Viu.
    I a tot açò cal afegir la Serratella, que als fullets de l'AVL apareix com a Plana Alta, però històricament és Maestrat, formava part de la Setena de les Coves (Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Tírig i la Salzadella).
    A més, al mapa de la província de Castelló que apareix en la web de la Diputació de Castelló està al Maestrat.
    L'Ajuntament d'Atzeneta del Maestrat va sol·licitar en ple a la Diputació que fera la gestió perquè la conselleria del ram la incloguera dins del Maestrat.
    Es este sentit, no m'estranyaria que un altre ajuntament té ho demanara.
    La cosa és més senzilla del que sembla, el que passa és que ací només la gent més culta o formada tenia consciència de pertànyer al Maestrat.
    El Maestrat és la comarca natural i històrica des de la fundació del Regne de Valéncia.
    No sé com va ser que a València van optar per altres criteris comarcalitzadors, quan al Maestrat el criteri històric i també lingüístic pesa molt en l'imaginari col·lectiu.

    ResponElimina
  2. Miquel (i Pau), us agraeixo molt que m'hàgiu fet adonar d'un error gros pel que fa a la comarcalització del País Valencià.

    Ja m'agradaria saber-ne més del meu país, però sóc obert a aprendre i rectificar sempre.

    Miraré de pair totes les informacions que m'heu fet arribar i de seguida em poso a rectificar i polir les correspondències comarcals d'acord amb el vostre savi criteri.

    ResponElimina
  3. En el cas de la Serratella, coincidixes amb el diccionari d'Enciclopèdia Catalana però no amb la GEC (l'atles d'Edicions 62 i l'AVL la situen a la Plana Alta). Els he escrit per a indicar-los que modifiquen la GEC.

    Pel que fa a la comarcalització del País Valencià, tal com dius, encara està per fer legalment i, tal com diuen, tot és possible (fins i tot el desgavell actual de mapes amb colorets diferents).

    ResponElimina