divendres, 21 de setembre de 2012

La increada consciència de les comarques

Comarques increades
Havia pensat fer un altre apunt, però l'interminable Víctor Pàmies, abusant del que es pensa que sé jo de res, m'escriu per vore si li puc resoldre un dubte sobre la composició d'algunes comarques valencianes, després d'un comentari d'un tal «Maestrat Viu», que deu ser, si no vaig errat, Josep Meseguer-Carbó.[1]

1. Sí que anava jo errat: es tractava de Pau Fabregat, el secretari de l'associació.


Encara acalorat pel futbet, faig el croquis següent:Webs municipals
Onomasticon de Coromines
AVL (fullets i CTP*)
Vilafranca
Ports
(Alt) Maestrat
Ports
les Coves de Vinromà
Maestrat
Alt Maestrat
Plana Alta
la Torre d'en Doménec
--
Maestrat
Plana Alta
Vilanova d'Alcolea
--
Alt Maestrat
Plana Alta
Vistabella del Maestrat
Maestrat
Alcalatén
Alt Maestrat
Atzeneta del Maestrat
Maestrat
Maestrat
Alt Maestrat
Benafigos
Maestrat
Maestrat
Alt Maestrat
*CTP: Corpus toponímic valencià, 2009.

No sóc cap expert en geografia i menys en geografia política o històrica, que és del que es tracta. Puc fer alguna consulta, però, efectivament, com que això de la comarcalització del País Valencià és un de tants deures pendents que apareix en l'estatut d'autonomia valencià, supose que tots podem fer les nostres apostes sobre la configuració que tindrem de les comarques quan tingam mosatros també un estat propi.

En el cas de Vilafranca, el nom de la ciutat des del 2004 és bilingüe, ja que també és oficial Villafranca del Cid. Si pertany o no al Maestrat, Vicenç Rosselló (Geografia del País Valencià, 1995) diu: «no pertany al Maestrat "històric"». Tanmateix, parla de Vilafranca en parlar de l'Alt Maestrat. L'Atles del País Valencià d'Edicions 62 (2001), també inclou Vilafranca en l'Alt Maestrat. En l'Onomasticon s'intuïx que Coromines accepta (amb Espinàs) que està a l'Alt Maestrat. Per contra, l'ajuntament de Vilafranca diu en el seu web que està situat en la comarca dels Ports. Per tant, si històricament era aixina i l'ajuntament del poble ho diu, com dien aquells, in dubio...

El nom oficial de la Torre dels Domenges és la Torre d'en Doménec des del 2008. Segons Coromines (Onomasticon) pertany al «Maestrat», amb Atzeneta del Maestrat i Benafigos. L'ajuntament de la Torre d'en Doménec no diu res de la comarca.

Coromines situa les Coves de Vinromà (l'ajuntament diu que al Maestrat) i Vilanova d'Alcolea (l'ajuntament no diu res de la comarca, però el seu terme circumda la Torre d'en Doménec) a l'Alt Maestrat. Curiosament, diu que Vistabella del Maestrat està a l'Alcalatén, però el web de l'ajuntament de Vistabella situa eixe poble (amb Atzeneta i Benafigos) al Maestrat. Els ajuntament de Benafigos i Atzeneta ho corroboren (els fullets de toponímia de l'AVL situen Atzeneta a l'Alt Maestrat, Vilafranca als Ports; però la Torre d'en Doménec i Vilanova d'Alcolea a la Plana Alta).

La comarcalització de referència més general és la de l'atles d'Edicions 62 i la de la gec. Però això, en estes coses de comarques «increades», no vol dir massa i ho hauríem de revisar (fins i tot fent-los-ho saber als de la gec i esmenant la Wikipedia, si és possible).
Publica un comentari a l'entrada