divendres, 8 de febrer de 2008

Les conseqüències a l'Àfrica

Tres cooperants morts
M'arriba un missatge de Metges sense Fronteres, organització on cotitze una mica. El traduïxc amb l'ajuda de l'Internostrum i el penge:


In memoriam. La tràgica pèrdua dels nostres tres companys en Kismayu, Somàlia


MSF - 07.02.2008

Dilluns, 28 de gener, el programa d'MSF Holanda es va veure sacsejat i horroritzat per la notícia d'una explosió que va afectar a vehicles d'MSF en la ciutat de Kismayu, Somàlia.

El brutal atemptat es va produir quan l'equip de Kismayu es dirigiria a esmorzar després d'un frenètic però productiu matí practicant cirurgia d'urgència en l'hospital de Kismayu. De camí a casa, l'equip va ser afectat per un artefacte explosiu situat a la vora de la carretera que va destrossar el segon vehicle del comboi. En el vehicle viatjaven tres treballadors internacionals d'MSF i el conductor. L'explosió va provocar la tràgica mort de Damien Le Halle, el nostre logista franceés de 27 anys, de Victor Okumu, el nostre cirurgià de 51, i de Mohamed Abdi Ali (Bidhaan) el conductor del vehicle. Charles Macharia (Charlie Tango), l'altre logista internacional del programa que també viatjava en el vehicle, va sobreviure a l'explosió amb ferides lleus. Els altres quatre membres de l'equip que es trobaven en Kismayu quan es va produir l'incident van resultar il·lesos.

Kismayu en Google Maps
Tant Victor com Damien eren relativament nous en el projecte de Kismayu, però no en la família d'MSF. Victor sempre serà recordat per la seua integritat i dedicació als seus pacients a Sierra Leone, en Darfur i durant molts anys al sud de Sudan. Damien també es va incorporar a l'equip de Kismayu al començament d'enguany, després de finalitzar la seua primera missió en la República Democràtica del Congo l'any passat. En poc temps Damien es va convertir en una peça clau de l'equip. Serà recordat pel seu infatigable treball, la seua tendresa i els seus riallers ulls blaus. Bidhaan, tal com se'l coneixia en l'equip, era el conductor somali. Deixa dona i tres fills en Kismayu, i serà recordat per la seua dedicació a MSF. Dos transeünts també van perdre la vida com resultat de l'explosió.

La resta de l'equip va actuar amb rapidesa i professionalitat durant este tràgic succés i va poder ser evacuat a Nairobi unes hores després d'haver-se produït l'incident. Amb ells van viatjar els cossos de Damien i Victor que ara ja reposen prop de les seues famílies i éssers estimats. Els seus funerals se celebraran la setmana que ve. Bidhaan va ser enterrat d'acord amb les pràctiques locals en Kismayu directament després de l'incident.

Este brutal atac ha suposat un dur colp per a tots i ara és el moment del record i la reflexió així com de l'agraïment per la dedicació demostrada per Damien, Victor i Bidhaan en la seua aportació d'ajuda i restauració de la dignitat a les persones que més ho necessiten a Somàlia.

Les circumstàncies exactes del dramàtic incident no estan clares encara però ara com ara la nostra prioritat és ocupar-nos d'aquells més afectats per la tragèdia, en particular les esposes i fills de Victor i Bidhaan, la nóvia de Damien, també membre de l'equip, així com els seus pares i familiars a França. Trobarem molt a faltar Victor, Damien i Bidhaan. De nou fem extensiu el nostre condol més sentit als seus familiars i amics.


¿Per quins camins, per quines lamentables connexions, per quins lligams globals arriben les riqueses de l'Àfrica a les societats benestants del denominat Primer Món, mentres que les tornes són misèria, explotació i esclavitud? Estic segur que quasi tot deu començar en un poblet de la Plana o de la Safor el dia que uns quants fan els ulls grossos quan veuen nomenar algú a dit —o en unes oposicions apanyades— per a una faena en la funció pública.

I és que costa molt de vore les conseqüències, sobretot si no les vols vore.

3 comentaris:

 1. Anònim13:58

  Tens tota la raó. Jo també penso que hi ha una connexió directa, "còsmica", entre el capteniment personal de qui fa els ulls grossos davant trampes xicotetes a casa seva i la corrupció a escala mundial. Entre el petit robatori i la bomba que mata innocents.

  O no sé si volies dir açò, però m'ha anat bé per dir-ho jo.

  ResponElimina
 2. Gràcies per «vigilar-me», vigilant.

  En tot cas, no diria que siga una connexió còsmica. Més aviat trobe que la sabríem rastrejar ben fàcilment, si ens hi posàrem. Però els diners públics, que tampoc no tenen calceta, tenen una altra finalitat.

  ResponElimina
 3. Anònim16:19

  No et vigilava tan de prop com sembla per l'hora, eh? ;-) Ha estat ben bé una casualitat que entrara en el bloc just després d'escriure tu eixa nota.

  ResponElimina