diumenge, 31 de març de 2013

Cita dominical / 230: Abelard Saragossà Alba

Mirant els fonaments de la normativa.
En la sintaxi, les normes sempre haurien de ser posteriors a l'explicació del fenomen. Si en el segle xx haguérem practicat eixa prudència, la llengua culta actual seria més natural i no circularien tantes prohibicions infonamentades.
Abelard Saragossà Alba, «La construcció "article + modificador qualificatiu"», esborrany sense data.

4 comentaris:

jes ha dit...

Si haguéssem practicat les "prudències" que aconsellen Saragossà, Casanova i Jiménez, a hores d'ara serien molts els qui escriurien i dirien "no està", "faisga", "potser vinguen", "se la veu nerviosa" e tutti quanti. Perquè de gramàtiques, n'hi ha de descriptives i de prescriptives.

Tècnic lingüístic ha dit...

Posats a fer ficció, també podria ser que haguérem estat feliços com uns anissos.

jes ha dit...

La llista de mots prohibits de Canal 9 es va elaborar al nostre benvolgut departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Jo, d'això en dic hipicresia lingüística i no pas ciència ficció.

Tècnic lingüístic ha dit...

Mirant com va començar Canal 9, no em sorprén gens com ha acabat. Per cert, no sé què té a vore la llista d'Amadeu Fabregat amb la facultat, però no dubte que hi ha eminents destrellatats en tots els coŀlectius professionals. Jo faig moltes llistes, però no són imposicions per a ningú —si de cas, només per a mi.