dijous, 13 d’octubre del 2022

L'Uni sense apòstrof

M'ha arribat publicitat sobre una iniciativa universitària relacionada amb la literatura, la llengua i la comunicació entre els territoris que compartim el valencià-català com a llengua oficial: Catalunya, València, Mallorca i Menorca. El cas és que el lema de la iniciativa universitària mostra una errada d'apostrofació d'eixes que fan pensar en la pressió del castellà i en la falta de consistència de les decisions normatives.

Com és habitual, per si de cas m'he perdut en això de les regles i les possibles excepcions que es trauen del barret, els he demanat més informació a través de la Xarxa Vives:

Hola:

He vist que hi ha una iniciativa cultural titulada «Lletres Compartides a la Uni!». 🔗 Vos agrairia que m'indicàreu d'acord amb qui criteri no s'apostrofa l'article davant del nom «Uni». Si no vaig errat, les regles ortogràfiques preveuen escriure en este cas «l'Uni» (tal com «l'una», «l'UCI», etc.).

No confie que responguen, però desitge que ho facen i que, si tenen alguna raó de pes, alguna regla que ho justifique, que me la diguen; si no, espere que rectifiquen. Una de les coses que fa mal en tot açò de l'ús del valencià és que les institucions que han de proporcionar coherència i valor a l'ús de la llengua practiquen la devaluació i la incoherència.

Ah, i per a reblar el paràgraf anterior amb concordances casuals, he pogut llegir l'article «La conducta lingüística dels polítics lingüístics» de Ferran Suay en el Diari La Veu (07.10.2022). 🔗

2 comentaris:

  1. L'article d'en Suay ès encisador.

    ResponElimina
  2. I em sembla que il·lumina un poc el camí i en companyia de qui el fem.

    ResponElimina