El món editorial actual en català sembla que mos vol fer creure que un llibre en paper de 18 euros és raonable que en format electrònic en valga 11. No sé si és que esperen continuar el nou model de negoci com si depenguera de les contingències físiques de l'antic mercat del llibre, però el cas és que sembla que aixina no tindran massa eixida, i menys encara si el mercat català s'estreny territorialment, tal com impulsen els retrògrades de sempre. La música, però, mos porta melodies diferents.
Cal fer un estudi de preus rigorós. Ara, hi ha el que l'autor (o els seus hereus) han de cobrar, l'editor, els imposts que es paguen a l'Estat i alguna cosa més que se'm deuen escapar.. I la "xarxa" també deu cobrar alguna cosa, dic jo! T'estalvies el paper, però no t'estalvies la resta. Una altra cosa són els clàssics o els llibres que ja no generen drets d'autor... Jo l'únic que sé és que de la darrera novel·la que he escrit, 350 pàgines a doble espai, he pagat menys de 10 euros per exemplar pel paper i la tinta. I això en una multicopista "universitària" a Elx. Els comptes, si ho mires be, surten... Un record afectuós, Joan-Carles Martí i Casanova
ResponEliminaBenvolgut Joan-Carles, encara recorde quan no existien les cadenes de revelat de fotos. El món va canviar en pocs mesos quan van aparéixer pel poble. El mercat es modifica amb eixos canvis tecnològics. L'oferta de llibres en català encara està revelant carrets de fotos, però el mercat està ja pels núvols (en sentit internàutic). T'estalvies el paper, la tinta, la distribució, l'emmagatzematge, les devolucions, el reciclatge del paper, etc., fins i tot pots estalviar-te la negociació amb l'editorial i traure, per exemple, fins al 70% —del preu que tu poses— en drets d'autor (en Amazon per al Kindle).
ResponEliminaEn fi, els estudis estan fets i el mercat del llibre en català haurà de trobar el seu camí. Per ara la cosa no sembla que funcione gens bé, però espere que hages tingut èxit amb la teua aventura editorial.