diumenge, 26 de febrer del 2006
Llengües, dogmes i diners
Hi ha dies, com hui diumenge, que regire l'arxiu informal d'articles que me s'acumula damunt la tauleta i hi trobe un diari endarrerit que no vaig llegir quan tocava. Així, hui he topat amb un exemplar d'El País del dia 26 de novembre del 2005. Era dissabte i era bastant gruixut.
Hi he trobat que la Comissió Europea proposava reduir el nombre de traductors de l'espanyol. A més, el periodista Ricardo Martínez de Rituerto indica que la reducció pretén convertir l'espanyol en «un idioma simbòlicament equiparable al maltés, parlat per menys de 400.000 persones». El director general de Traducció, Karl-Johan Lönnroth, té dades que situen l'espanyol en el 30 milions de parlants, xifra que s'obté després de restar els parlants catalans, bascos, gallecs i altres del munt d'habitants d'Espanya. Els ha fotut als dels «300 millones» i s'ho prenen com a «plans de degradació» (!). Sortosament, als qui estem ben degradats no mos poden degradar.
En el mateix diari, Vidal-Beneyto denuncia la banalització del franquisme, cosa que no deixa de tindre relació amb la degradació de les llengües que du a terme l'estat espanyol. Parlant més encara de degradacions, el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, negava haver falsificat segells i documents davant el titular del Jutjat número 2 de Nules.
I la perla que realment volia consignar era el finançament de l'Església catòlica a càrrec de la renda de tots els ciutadans espanyols. És a dir, i enllaçant-ho amb la degradació i el feixisme, el finançament a càrrec de tots d'una institució controlada per persones que difonen dogmes —sobretot contra les dades i els mètodes científics—, que discriminen les dones, que participen en la imposició de l'espanyol als ciutadans que parlen altres llengües i que fan partidisme en general en favor dels grupuscles més histèrics i aprofitats de les organitzacions polítiques de la dreta.
Al final del diari podem llegir que, sortosament també, els tribunals han alliberat l'ateisme d'Àngel Torres, cap de la policia de Vila-real, que podrà repicar on vullga en lloc d'anar a la processó, esmenant l'evangelització obligatòria que li ordenava periòdicament l'alcalde Manuel Vilanova (PP).
En l'Ipod sona l'«Oda VI» del Kanon Pokajanen d'Arvo Pärt. Adient en un dia de pluja.
Marcadors:
diaris,
ideologies,
llengües,
música,
religions,
sociolingüística,
Unió Europea
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada