Diu Takse que faig mala lletra. És probable, també em costa d'entendre a voltes a mi mateix, aixina que escrivint amb les notes del Boox no és que ixca molt millor. Però em fa gràcia tornar a l'escriptura manual. Aniré provant gruixos de pinzell o de boli (ara 1,75, negre).
Al Graset li escriuré amb l'ordinador, preferixc que m'entenga la lletra sense deixar-s'hi els ulls. Li comentaré que el recorde passejant per ací baix, pel carrer de les Barques, un dia de mani ja fa molts anys. Li demanaré si no recorda com anomenaven la ciutat els manifestants vinguts d'arreu a la capital del país, que majoritàriament devien parlar en el valencià quotidià de cada poble i cada comarca. I és possible que recorde que pronunciaven el nom de la ciutat igualet que l'ha pronunciat Eliseu Climent —antic veí de Llombaix, si no m'enganye— en l'última entrevista que li ha fet en el Més 324 —anit mateix—. Si no s'hi ha fixat, a pesar de la convenció escrita que algun dia mos haurem de fer mirar, vorà i sentirà que Eliseu ha dit «Valéncia», tal com és tradicional pronunciar eixe topònim per ací, sobretot si parles en valencià i no l'has aprés llegint.
La proposta hauria de servir per a evitar l'erro de comptes d'anar malbaratant el patrimoni per santificar un error ortogràfic i toponími. I, de pas, podríem evitar donar munició en forma de punxó de vespa, eixe accent que s'inclina al revés del que encara és habitual, perquè la toponímia va seguint lentament i de llunt el ritme dels canvis morfològics o fonètics del lèxic de cada dia. ¿Que mos volen punxar amb eixe accent per a polemitzar i problematitzar l'ús del valencià? Doncs, això podríem fer, altra volta, al cap dels anys, posar per damunt la cabuderia simbòlica i regalar eixa «banalitat» de l'ús general que hauríem d'exigir als qui mos volen picant com les gallines els accents que mos van tirant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada