dilluns, 18 de gener de 2016

La tria dels temes

Mentres mire de triar una plantilla «adaptativa» Wordpress per al bloc de les fitxes, lligc els «fils» de comentaris que van fent sobre la llengua en dos llistes diferents. En una estan debatent què fan amb el castellà en la futura Catalunya independent; en l'altra, estan pensant de quina manera es pot aconseguir que els qui aprenen valencià en escola o després tinguen una fonètica «estàndard» (en diuen «estàndard», però trobe que volen dir que siga una fonètica més àmplia que la del castellà que fem servir per ací).

Vaig fent proves amb els temes, però això dóna un poc de faena i encara no n'ha cap que m'acabe de convéncer del tot. Ara tinc una adaptació del Clean Simple White, però només va bé en les pantalles dels ordinadors i en voldria un que s'adaptara als mòbils i les tauletes. El contrast dels debats en les llistes és l'habitual: el debat amb més activitat és el que té menys fonament i que es centra en les baralles i les desqualificacions ideològiques sense presentar mai proves i propostes contrastades amb un mínim d'experiència. En canvi, el debat menys «sorollós» (tot i que tracta la fonètica), menys àgil en l'enviament de rèpliques, està més atent a les dades i a la prova i refutació científica i, posem que això és possible fins a un cert punt, «sociolingüística».

Tant en el cas de les plantilles de Wordpress com en el cas dels debats en les llistes, si vols un producte elaborat, comprovat i adaptat als teus interessos i necessitats, sempre costa un poquet més de temps i estudi del que voldries disposes o del que hi voldries invertir.

Publica un comentari a l'entrada