dimecres, 1 de juliol del 2009
El temps del «si no fos»
Continuant amb la crònica dels cursos d'estiu, arribem hui a un cert cantó de la història, en concret, el del «si no fos», que és el que té la virtut de mostrar-mos la recerca que ha dut a terme Josep Vicent Boira Maiques sobre l'exposició regional valenciana del 1909. «Si no fos» que tot va acabar com sabem, i aixina està el pati, tot podria haver anat d'una altra manera, perquè el professor Boira ha descobert pedres (que podrien fer paret) per a una concepció diferent de país.
No m'estendré a detallar-ho, però, deslligant-ho del tema de la llengua, tenim el futurisme i la modernitat tecnològica; i lligant-ho amb la llengua, el discurs en valencià del president de Lo Rat Penat davant la infanta reial o el fet que el valencià fóra l'idioma oficial d'un congrés d'economia agrària, entre altres dades.
Hem fet, doncs, una immersió en el passat per a vore si el país que volem, també l'havia volgut algú en eixe passat paral·lel. Sembla que sí, que algun lligam amb aquell moment hauríem de saber trobar. Fins i tot en una nova lectura de l'«himno» quan canta per a «ofrendar nuevas glorias a España», que seria una clam pel progrés i per una voluntat activa d'avanç «regional», és a dir, col·lectiu i valencià. Si no fos...
Marcadors:
cursos d'estiu,
sociolingüística
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada